DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

#PayYourWorkers | Doe mee met de actie

De 35 miljoen mensen over de hele wereld die onze kleding naaien, verdienen de laagste lonen ter wereld. Ruim 10% van de arbeidsters van kledingfabrieken wereldwijd is al ontslagen sinds het begin van de coronacrisis. Miljoenen anderen lopen het risico te worden ontslagen en hebben al maanden niet hun (volledige) loon ontvangen.


Doe mee met de actie 

Roep merken op kledingmakers te beschermen in deze crisis.
 

#RespectLabourRights 

#PayYourWorkers.

Het kost merken slechts #10CentsMore per t-shirt! 

Heb je 1 minuut?

Teken de petitie op #PayYourWorkers 

 12.000 mensen gingen je voor !! 

Wat is de impact van de coronacrisis voor de makers van onze kleding ?

  • Alleen al in de eerste drie maanden van de coronacrisis verloren kledingarbeidsters wereldwijd minstens drie miljard dollar aan inkomen.

  • Uit een wereldwijd onderzoek blijkt dat kledingfabrikanten gemiddeld tien procent van hun werknemers hebben ontslagen. Ze verwachten nog eens 35% van hun werknemers te ontslaan als de huidige tendensen wat betreft annuleringen van bestellingen, prijsverlagingen en late betalingen aanhouden.

  • Daarnaast blijkt dat veel van deze ontslagen en fabriekssluitingen zich hebben geconcentreerd op fabrieken met relatief veel werknemers die lid zijn van een vakbond, terwijl niet-vakbondsarbeidsters en -fabrieken relatief vaak werden gespaard. Dit betekent dat van de crisis gebruik wordt gemaakt om georganiseerde arbeiders zoveel mogelijk uit te schakelen!

  • Een onderzoek onder bijna vierhonderd kledingarbeiders wees uit dat velen hun baan verloren tijdens de pandemie, vaak zonder de wettelijk-verplichte ontslagvergoeding te ontvangen.

  •  Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de arbeidsters die hun baan hebben behouden, gemiddeld 21% van hun inkomen hebben verloren.

  • Het zou de kledingmerken niet meer dan tien eurocent per kledingstuk kosten om ervoor te zorgen dat de arbeiders de financiële steun krijgen die nodig is om de crisis te overleven en bovendien voor de toekomst de sociale vangnetten voor werkloosheid te versterken. Klik hier voor meer informatie over de wettelijk bindende en afdwingbare overeenkomst die merken moeten ondertekenen.

  • De overgrote meerderheid van deze werknemers zijn vrouwen, in banen zonder respect voor hun arbeidsrechten, wat leidt tot een enorme machtsongelijkheid in de industrie. Velen melden dat ze maaltijden overslaan, geld lenen om voedsel te kopen en worstelen om groenten of vlees voor hun gezin te kopen terwijl de economische crisis veroorzaakt door de pandemie voortduurt.

Steun de campagne

Laat de merken weten: het is de hoogste tijd, #RespectLabourRights en #PayYourWorkers. Het kost merken slechts #10CentsMore per t-shirt!

Kledingmerken en retailers moeten:

  1. ervoor zorgen dat de arbeidsters die hun kleren maken hun volledige loon voor de duur van de pandemie betaald krijgen;

  2. ervoor zorgen dat werknemers nooit meer zonder geld achterblijven als hun fabriek failliet gaat, door in te tekenen op een onderhandeld garantiefonds voor ontslagvergoeding; 

  3. het recht van werknemsters beschermen om zich collectief te organiseren en te onderhandelen.

In paar minuten kun je veel doen!

Teken de petitie en vraag je vrienden, bekenden en familie de petitie ook te ondertekenen en verder te verspreiden. Dank je wel!

 

1. minuut

Teken de petitie op #PayYourWorkers 

 12.000 mensen gingen je voor !! 

2. minuten

Laat zien dat je de  makers van jouw kleding steunt
Stuur een tweet met de hashtags
#PayYourWorkers en #RespectLabourRights

3. minuten

→ Spreek je favoriete kledingmerk aan dat zij hun kledingmakers beschermen bij deze crisis.

4. minuten

Wil je meer doen?

Deel foto's op sociale media met de hashtags #PayYourWorkers en #10centsmore. 

Hier vind je actie materiaal en creatieve manieren om mee te doen. 

Zorg ervoor dat je @Amazon @Nike @nextofficial tagt!

Dankjewel voor je hulp ! 

Want iedereen heeft recht op goed werk en een leefbaar loon!

 

Ga voor meer informatie naar PayYourWorkers.org. Hier zie je welke organisaties de campagne steunen, vind je meer achtergrondinformatie en lees je nieuwsberichten vanuit de hele wereld!

Publicatiedatum 31 03 2021