DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sActuele thema's

Stop geweld tegen vrouwen op het werk 

Veilig werken is een recht

Wereldwijd hebben meisjes en vrouwen te maken met geweld en intimidatie tijdens het werk. Dat is onacceptabel.  Ook is er nog steeds sprake van economische discriminatie; vrouwen die minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Ook dat is een wereldwijd probleem dat net zo goed voorkomt in ontwikkelingslanden als in Nederland.

'Waar wachten we nog op?!'

Conventie 190 van werknemersorganisatie ILO gaat over het stoppen van geweld en intimidatie op het werk. Hoewel de conventie is aangenomen in 2019,  is deze nog maar in 22 landen geratificeerd. Ook Nederland heeft dit nog niet gedaan. Marjolein Groenewegen van CNV Internationaal: ‘Waar wachten we nog op? Seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem. Waarom is bij ons ILO conventie 190 nog niet geratificeerd? Veilig werken is een recht, voor iedereen.’

 

 

“Aan iedereen die kampt met geweld en intimidatie op het werk, zwijg niet, verbreek de stilte, laten we samen NEE zeggen." 

Vakbondsleider Mariama Diallo uit Senegal

Bewustwording

Groenewegen: ‘Bewustwording is daarbij een belangrijke eerste stap. Dat betekent bijvoorbeeld meer vrouwen in de leiding; zowel bij bedrijven als bij vakbonden zelf. We bieden ook genderaudits, zodat een vakbond zelf kan onderzoeken of er een goede genderbalans is. We geven trainingen en advies hoe de genderbalans verbeterd kan worden.’

Ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie of geweld tegen vrouwen, is moeilijk bespreekbaar. Bewustwording en openheid is belangrijk bij deze gevoelige onderwerpen, zodat vrouwen zich veilig voelen om er over te praten. Laten we ons samen uitspreken tegen geweld op het werk, niet alleen tijdens #OrangeTheWorld, maar elke dag. 

Yunika Kurniyatiningsih, CNV Internationaal Indonesië

Inspiratie uit Benin

Vakbond COSI uit Benin (West-Afrika) heeft met steun van CNV Internationaal een gratis telefonische hulplijn opgezet voor vrouwen die te maken hebben met geweld op het werk. Zij kunnen daar terecht voor een luisterend oor, (juridisch) advies of een medische doorverwijzing. Dat is heel belangrijk voor vrouwen die niet in staat zijn om zelf naar het vakbondskantoor in de hoofdstad te komen.

Naar het voorbeeld van COSI-Benin is in augustus 2021 ook partnervakbond CNT in Niger gestart met een telefonische hulplijn voor vrouwen.

Angela Kpeidja, journaliste in Benin kampte zelf met seksuele intimidatie en zweeg daar jarenlang over. Zij verbrak het zwijgen en leverde zo een belangrijke bijdrage aan het bespreekbaar maken van de problemen. In deze video vertelt zij haar verhaal.

 

ViceVersa global heeft een special gemaakt voor Orange the World, met een uitgebreid artikel over het werk van onze partnervakbond COSI in Benin en een indringend interview met een vrouw die te maken kreeg met seksueel geweld en intimidatie op het werk. 

The story of Benins toll free number

 

Naar het voorbeeld van COSI-Benin is in augustus 2021 ook partnervakbond CNT in Niger gestart met een telefonische hulplijn voor vrouwen.

Brochure voor MKB 

Steeds meer Nederlandse midden- en kleinbedrijven, werkzaam in de internationale keten, willen hun verantwoordelijkheden in praktijk brengen als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en CNV Internationaal maakten een gids met praktische tips hoe zij ervoor kunnen zorgen dat medewerkers binnen hun bedrijf, dochteronderneming, joint venture of fabriek, zich veilig voelen op de werkvloer.

Ik ben werkgever. Hoe zorg ik voor een veilige werkomgeving.
Brochure Violence @ Work

Meedoen

Vakbondsvrouwen zoals Mariama Diallo uit Senegal strijden tegen geweld en intimidatie op de werkvloer. Zij zetten zich actief in voor cultuurverandering. In bedrijven, maar ook in de informele sector.

Help je mee?

Steun het werk van CNV Internationaal zodat we vakbondsvrouwen in Senegal en Benin kunnen blijven ondersteunen in hun strijd tegen geweld en intimidatie op de werkvloer!

Met uw hulp kunnen vakbondsleiders zoals Mariama Diallo materialen ontwikkelen voor hun bewustwordingscampagne.

Dit doen we concreet:

  • de telefonische hulplijn voor vrouwen continueren
  • training geven in onderhandelingsvaardigheden speciaal voor vrouwen
  • vrouwen in leiderschapsposities trainen