DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sActuele thema's

Meerbedrijven CAO's

Multi-company Collective Bargaining Agreements 

In de kledingindustrie in Azië werken miljoenen mensen. Om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren, maken werknemers, werkgevers en overheden gezamenlijk afspraken in meerbedrijven cao's, onder de naam multi-company cao’s (MC CBA’s). CNV Internationaal heeft dit concept ontwikkeld en ondersteunt de totstandkoming van deze MC CBA’s in Vietnam en Indonesië. 

Wat is er aan de hand?

Kledingmerken maken hun kleding vrijwel nooit zelf in Nederland. Zij besteden hun productie uit naar lagelonenlanden. Sommige bedrijven zijn daar goed bezig maar er zijn nog steeds veel problemen op het gebied van arbeidsrechten; denk aan lange werkdagen, lage lonen, discriminatie en geweld. 

Hoe belangrijk overleg en continuïteit in de textielketen zijn, maakt de coronacrisis nog eens scherp duidelijk. Zo hebben door Covid-19 meer dan 1 miljoen van de 4,3 miljoen werknemers in Vietnams’ kleding- en schoenenindustrie hun baan verloren. 

De crisis biedt een kans om eindelijk de ‘textiel-cirkel’ te doorbreken. Door niet alleen te kijken naar de goedkoopste productieomstandigheden, maar door juist te investeren in goede afspraken en omstandigheden voor werknemers op de huidige productieplekken. 

‘Niet alleen prijs, kwaliteit en snelheid, maar betere arbeidsrechten als nieuw sourcing-criterium, dat is de enige manier om stappen te zetten voor de miljoenen vrouwelijke werknemers in deze industrie.’ - Yen Nguyen, de consultant voor CNV Internationaal in Vietnam

Wat doet CNV Internationaal? 

Multi-company cao’s (MC CBA’s) vormen de stap naar een eerlijke kledingsector. In een MC CBA sluiten werknemers (vakbonden), werkgevers en overheid een collectieve arbeidsovereenkomst waardoor werkomstandigheden en productie verbeteren. Zo wordt gezamenlijk de stap gezet naar eerlijk werk in de kledingindustrie. 

Vietnam en Indonesië laten inmiddels zien dat het kan: samen met alle sociale partners afspraken maken over eerlijk werk in de kledingindustrie. Met steun van CNV Internationaal worden daar collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten voor meerdere bedrijven. Intussen doen we dit niet alleen in de kledingindustrie maar ook in andere sectoren van het bedrijfsleven.

CNV Internationaal initieert, begeleidt en stimuleert processen om tot deze multi-company cao’s te komen en ondersteunt het traject door middel van advisering en training, bijvoorbeeld in onderhandelingsvaardigheden.
 

Video's - kledingindustrie

Kijk hoe dit werkt in Indonesië en Vietnam

Downloads

Invitation to participate in Multi-Company Collective Bargaining project Vietnam (ENG)

Gerelateerde Artikelen