DonerenNieuwsbrief
Home

100% Eerlijk Werk Monitor

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Werken met de feiten 

Veilig werk en een leefbaar loon zijn belangrijke onderwerpen tijdens onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. Om werknemers goed te kunnen vertegenwoordigen kunnen lokale vakbonden sinds 2021 gebruik maken van CNV Internationaals 100%Eerlijk Werk Monitor. De lokale vakbond stelt zelf een vragenlijst op, die werkenden eenvoudig én anoniem in kunnen vullen op tablet of telefoon. Zo weten vakbonden precies wat er speelt bij de werknemers. Verdienen ze bijvoorbeeld wel genoeg om van te kunnen leven? Voelen ze zich veilig op het werk?  

Hiermee hebben de lokale vakbonden een krachtige tool in handen, waarmee ze hun positie aan de onderhandelingstafel versterken. 

Elles van Ark, directeur CNV Internationaal

 

CNV Internationaal heeft sinds 2021 een succesvolle monitoring lopen in de suikerrietsector in Latijns-Amerika. Mede dankzij de inzet van CNV Internationaal is leefbaar loon onderdeel van de nieuwe Bonsucrostandaard. De monitoringtool speelt een belangrijke rol bij de implementatie daarvan. 

Ga hier naar de suikerrietmonitor

Textielindustrie Azië

Ook werd de 100% Eerlijk Werk Monitor ingezet tijdens de onderhandelingen voor een minimum loon in de textielindustrie in Cambodja. Helaas leidde dat in 2022 nog niet tot een leefbaar loon; de kledingarbeiders verdienen nog steeds niet genoeg om onderdak, eten, school en eventuele medische zorg van te kunnen betalen. CNV Internationaal blijft vol inzetten op de verdere ontwikkeling en verbetering van de 100% Eerlijk Werk Monitor, zodat meer vakbonden de tool kunnen gebruiken.

Miljoenen textielwerknemers verdienen nog steeds geen leefbaar loon