DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sActuele thema's

Stop geweld tegen vrouwen op het werk 

Veilig werken is een recht 
voor iedereen

Wereldwijd hebben meisjes en vrouwen te maken met geweld en intimidatie tijdens het werk. Dat is onacceptabel. Veilig werken is een recht, voor iedereen. Veilig werken is een recht, voor iedereen. Ook is er nog steeds sprake van economische discriminatie; vrouwen die minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Ook dat is een wereldwijd probleem dat net zo goed voorkomt in ontwikkelingslanden als in Nederland. 

'Waar wachten we nog op?!'

Seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem.’ Wereldwijd is afgelopen jaren de bewustwording maar ook de ernst en de omvang van de problemen over gendergerelateerd geweld toegenomen.

Speciaal over het stoppen van geweld en intimidatie op het werk  is er in 2019 een internationaal verdrag aangenomen door de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. CNV Internationaal heeft zich hier net als partnervakbonden jarenlang voor ingezet. 

Hoewel dit verdrag dus al bijna 5 jaar geleden is aangenomen -  is het nog maar in 25 landen geratificeerd. Canada en Ierland hebben recent geratificeerd en begin 2024 heeft ook Colombia dat bekendgemaakt.

Nederland heeft dit intussen wel aangekondigd te zullen ratificeren maar een datum is nog niet bekend.  

 

Informatie en tools

 

 

“Aan iedereen die kampt met geweld en intimidatie op het werk, zwijg niet, verbreek de stilte, laten we samen NEE zeggen."
Mariama Diallo 
Vakbondsleider uit Senegal

Bewustwording

Bewustwording is daarbij een belangrijke eerste stap. Dat betekent bijvoorbeeld meer vrouwen in de leiding; zowel bij bedrijven als bij vakbonden zelf. 

CNV Internationaal heeft daarom samen met onze partnervakbonden in West-Afrika genderaudits ontwikkeld. Zo kan een vakbond zelf onderzoeken of er een goede genderbalans is. We geven trainingen en advies hoe de genderbalans verbeterd kan worden.

 

Ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie of geweld tegen vrouwen, is moeilijk bespreekbaar. Bewustwording en openheid is belangrijk bij deze gevoelige onderwerpen, zodat vrouwen zich veilig voelen om er over te praten. 

Laten we ons samen uitspreken tegen geweld op het werk, elke dag. 

 

Yunika Kurniyatiningsih
CNV Internationaal Indonesië

Inspiratie uit Benin

Vakbond COSI uit Benin (West-Afrika) heeft met steun van CNV Internationaal een gratis telefonische hulplijn opgezet voor vrouwen die te maken hebben met geweld op het werk. Zij kunnen daar terecht voor een luisterend oor, (juridisch) advies of een medische doorverwijzing. Dat is heel belangrijk voor vrouwen die niet in staat zijn om zelf naar het vakbondskantoor in de hoofdstad te komen.

Naar het voorbeeld van COSI-Benin is in augustus 2021 ook partnervakbond CNT in Niger gestart met een telefonische hulplijn voor vrouwen. Ook bij onze partnervakbond in Senegal kunnen werkenden terecht als ze kampen met geweld op het werk.

Angela Kpeidja, journaliste in Benin kampte zelf met seksuele intimidatie en zweeg daar jarenlang over. Zij verbrak het zwijgen en leverde zo een belangrijke bijdrage aan het bespreekbaar maken van de problemen. In deze video vertelt zij haar verhaal.

Interview Vice Versa

 

In ViceVersa global schreef journaliste Elisabeth Cameo een uitgebreid artikel over het werk van onze partnervakbond COSI in Benin, met een indringend interview met een vrouw die te maken kreeg met seksueel geweld en intimidatie op het werk. 

Lees hier de vertaling "verbreek de stilte". 

The story of Benins toll free number

 

Naar het voorbeeld van COSI-Benin is in augustus 2021 ook partnervakbond CNT in Niger gestart met een telefonische hulplijn voor vrouwen.

Wat kunnen bedrijven hier doen? 

Steeds meer Nederlandse midden- en kleinbedrijven, werkzaam in de internationale keten, willen hun verantwoordelijkheden in praktijk brengen als het gaat om veiligheid op de werkvloer. 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en CNV Internationaal maakten een gids met praktische tips hoe zij ervoor kunnen zorgen dat medewerkers binnen hun bedrijf, dochteronderneming, joint venture of fabriek, zich veilig voelen op de werkvloer.

Ik ben werkgever. Hoe zorg ik voor een veilige werkomgeving.
Brochure Violence @ Work

Downloads

Meedoen

Vakbondsvrouwen zoals Mariama Diallo uit Senegal strijden tegen geweld en intimidatie op de werkvloer. Zij zetten zich actief in voor cultuurverandering. In bedrijven, maar ook in de informele sector. Want vrouwen en meisjes die werken in de huishouding zijn extra kwetsbaar en krijgen vaak te maken met ongewenst intimiteiten. 

Help je mee?

Steun het werk van CNV Internationaal, zodat we vakbondsvrouwen in Senegal en Benin kunnen blijven ondersteunen in hun strijd tegen geweld en intimidatie op de werkvloer!
 

Gerelateerde Artikelen