DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sInternationale productieketensEerlijke kleding

Veelgestelde vragen over eerlijke kleding

Wat is eerlijke kleding?

Kleding is eerlijk gemaakt als voldaan is aan de minimale arbeidsvoorwaarden. De ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft daarvoor normen opgesteld:

 • Vast arbeidscontract
 • Geen dwangarbeid
 • Geen kinderarbeid
 • Geen discriminatie
 • Fatsoenlijk salaris
 • Vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandeling
 • Beperkt aantal werkuren en overwerk
 • Veilige en gezonde omstandigheden.

Waarom kan ik in de winkel vaak niet gelijk zien welke kleding eerlijk is?

De kledingindustrie is een gigantische industrie. Wereldwijd werken er ruim 47 miljoen vrouwen en mannen. En de productieketen is complex. Onze kleding komt via een route van (onder-)aannemers, inkoopkantoren en importeurs uiteindelijk in de winkelschappen terecht. Dit maakt controle erg lastig. Daarom is het belangrijk dat alle betrokken partijen samen werken aan verbetering. Zowel bedrijven als vakbonden en maatschappelijke organisaties moeten vertegenwoordigd zijn. Dit heet een Multi Stakeholder Initiatief (MSI).

Hoe zit het met kinderarbeid in de kledingindustrie?

Kinderarbeid is nog steeds een probleem. Ouders verdienen vaak geen leefbaar inkomen, noodgedwongen moeten kinderen dan meewerken en bijdragen aan het gezinsinkomen. Het is wel een verbetering dat in fabrieken kinderarbeid minder voorkomt. Als kinderarbeid voorkomt dan is het vaak in kleine informele thuisateliers.

Wat kan ik er aan doen?

Shoppen mag natuurlijk! Maar laat ook je stem horen. De klant is koning(in). Gebruik je macht als consument. Dan kun je de situatie van arbeiders in de kledingfabrieken veranderen. Want merken leveren wat hun klanten vragen. Stel vragen in de winkel en op social media. 

Laat dus weten dat je alleen nog maar kleding wilt kopen die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer de kledingmerken er niet omheen kunnen.

Betaal ik meer voor Eerlijke Kleding?

De prijs van Eerlijke Kleding hoeft niet of nauwelijks hoger te zijn. Het loon van de textielarbeiders is maar een heel klein stukje van de prijs in de winkel. Meestal is dat minder dan vijf procent van wat een kledingstuk in de winkel kost. De prijs van kleding bestaat vooral uit reclamekosten en de winst voor de (tussen)handel. 

Het is helaas niet zo dat dure kleding altijd onder betere omstandigheden gemaakt wordt. Grote merken geven 25 keer meer uit aan advertenties dan aan lonen! Gelukkig willen veel mensen best iets meer betalen als de kledingmakers eerlijk behandeld worden en een leefbaar loon betaald krijgen voor hun werk.

Welke kledingmerken zijn eerlijk?

De productieketen van kleding is erg ingewikkeld. Via onderaannemers, inkoopkantoren en importeurs komt de kleding uiteindelijk terecht in onze winkels. Controle is daardoor heel lastig. Het is voor kledingmerken moeilijk om de hele productieketen van begin tot eind 100% goed te controleren.

Hoe weet ik of mijn favoriete kledingmerk zich echt inspant voor eerlijke kleding?

Als jouw merk lid is van FairWear worden de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de kleding gemaakt wrodt regelmatig gecontroleerd. De verslagen daarvan kun je vinden op de website www.fairwear.org. Je kunt daar ook handig een eigen lijstje met merken maken (ook outdoorkleding en bedrijfskleding). Tip: Als je werkt in een overheidsinstelling of onderneming waar bedrijfskleding of uniformen gedragen worden, vraag dan ook eens of die eerlijk ingekocht worden.

Tips om eerlijke kleding te vinden 

Waar kan ik meer vinden over Eerlijke Kleding?

Kijk ook eens op deze websites voor meer nieuws over Eerlijke Kleding, met veel aandacht voor de arbeidsomstandigheden en arbeidsrechten in de kledingindustrie. Of zoek via google op "fair fashion" of "eerlijke kleding".

 1. Kijk op onze website Alles heeft zijn prijs, met o.a. Eerlijke Kleding routes in Utrecht en Apeldoorn
 2. www.fairwear.org
 3. www.schonekleren.nl

Wat zeggen merken zelf over Eerlijke Kleding

Tip: kijk eens op de website van jouw kledingmerk wat er staat over de gedragscode waarbij het bedrijf is aangesloten. En vraag via social media of in de winkel naar die gedragscode als je niets kunt vinden.

Hebben jullie ook een lespakket, een spreekbeurtpakket of een werkstukpakket over Eerlijke Kleding?

Zoek je informatie over eerlijke kleding en duurzame handel (fair trade) voor een werkstuk, een spreekbeurt of een les op school?

 1. Ja! We hebben een werkstukpakket, een spreekbeurtpakket en een lespakket met video's en powerpoints.
 2. Dat kun je hier downloaden
   

Ik heb een andere vraag of opmerking

Vond je deze vragen bruikbaar? Zegt het voort en deel deze link via TwitterFacebook 

Heb je een andere vraag? Stuur een mailtje naar:  internationaal@cnv.nl.