DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Ontwikkeling sociale dialoog in Vietnam

CNV Internationaal op bezoek in Vietnam

Een delegatie van CNV Internationaal bezocht eind maart Vietnam, waar ze te gast waren bij verschillende kledingfabrieken en het Ministerie van Arbeid. De focus van het bezoek lag op kennisuitwisseling en het versterken van samenwerking met de lokale vakbond VGCL en andere partners.


Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Internationaal, en secretaris-penningmeester Jan-Pieter Daems spraken met de vice-minister van Arbeid, de vakbondsvoorzitter, fabriekseigenaren en de voorzitter  van de werkgeversorganisatie VCCI over onderwerpen zoals de nieuwe CSDDD-wetgeving

 

 

In gesprekken met de Vietnamese vakbond zijn plannen besproken voor vernieuwde samenwerking, gericht op wederzijds leren en gedeelde ambities, waaronder gelijke rechten voor vrouwen en het verminderen van werkuren.

Multi-company cao's voor bedrijven

CNV Internationaal heeft afgelopen jaren met succes trainingen ontwikkeld gericht op onderhandelingstrajecten voor Multi Company Collective Bargaining Agreements. Deze collectieve arbeidsovereenkomsten gelden voor meerdere bedrijven in een industriegebied of regio. Dit heeft geleid tot concrete verbeteringen binnen fabrieken, zoals

  • betere lunchvoorzieningen,
  • verbeterde werktijden en
  • betere ventilatie in hete fabriekshallen.

Tijdens fabrieksbezoeken werd ook duidelijk dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken nog steeds vaak zorgwekkend zijn, met 

  • hoge temperaturen, 
  • veiligheidskwesties en 
  • lawaai. 

Het belangrijkste – en moeilijkste - onderhandelingspunt blijft echter uiteindelijk een leefbaar loon voor kledingwerkers. Op dit moment verdienen de werknemers absoluut niet voldoende om fatsoenlijk rond te kunnen komen.

 

Noodzaak bijdrage kledingmerken CSDDD

 

Uit het bezoek aan de kledingfabrieken bleek hoe dringend het is dat kledingmerken bijdragen aan een verbeterde sociaal dialoog op de werkvloer en verbeterde arbeidsomstandigheden. Dit geldt speciaal ook in het kader van de nieuwe CSDDD (Corporate Social Due Diligence Directive), de richtlijnen van de EU die ondernemingen gaan verplichten zorgvuldig onderzoek te doen naar negatieve effecten op het milieu en de mensenrechten, en om passende maatregelen te nemen om deze negatieve effecten te voorkomen, te verminderen en te beëindigen. 

De marges in de huidige markt zijn te klein voor de fabrieken om zelf te voldoen aan alle duurzaamheidseisen, laat staan om de verbeteringen te bekostigen die voortvloeien uit de afspraken die onderhandelt worden in multi-company cao’s. 

CNV Internationaal zal zich de komende tijd blijven inzetten om de kledingmerken te betrekken in de processen gericht op het afsluiten van deze cao's voor meerdere bedrijven (multi company cao's).

 


Ontdek meer over sociale dialoog in Vietnam

Publicatiedatum 27 03 2024