DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Voor verbeteren van Vietnamese textielsector is meer druk nodig

"Er is veel meer druk nodig vanuit bedrijven en consumenten om de arbeidsrechten van werknemers en vrijheid van vakbonden in Vietnam te realiseren”, zegt Willem Jelle Berg, bestuurder CNV, na een bezoek aan een textielfabriek in Vietnam. “Meer handel tussen Nederland en Vietnam vraagt om meer gesprek, sociale dialoog, tussen werknemers en werkgevers.” Samen met Fair Wear Foundation, Inretail en het Ministerie van Buitenlandse Zaken brengt hij met CNV Internationaal een bezoek aan de Vietnamese kledingfabriek Ha Hung.

In deze fabriek, waar 300 werknemers werken, is CNV Internationaal een vernieuwend project gestart om de arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren. De fabriek maakt kleding voor Europese merken zoals Zara, Primark en Mango.

De textielsector is een belangrijke markt voor zowel Nederland als Vietnam. “Door verhoogde vraag vanuit de Nederlandse textielsector, is het essentieel dat bedrijven oog hebben voor de arbeidsrechten en -omstandigheden van werknemers. Om te zorgen voor goede arbeidsrechten en vrijheid van vakbond, is het voeren van een open gesprek tussen werknemer en werkgever essentieel”, zegt Berg.

“Door het sociale dialoogproject van CNV Internationaal, het zogeheten Multi-company Collective Bargaining Agreement (MC CBA)-project, is vooruitgang geboekt bij het bespreekbaar maken van de positie van werknemers.”

Verbeteren van arbeidsrechten en -omstandigheden staan hierbij centraal, zoals zorgen voor een leefbaar loon en het creëren van een veilige werkplek, waar geen geweld of intimidatie voorkomt. “

We zien absoluut verandering en vooruitgang, maar het gaat niet snel. Het creëren van onafhankelijke vakbonden en werknemers die zich kunnen organiseren kost tijd, vooral in een land zoals Vietnam waar werknemers niet gewend zijn zich uit te spreken of in een meer democratische structuur te werken”, zegt Berg.

Door samen te werken met Nederlandse en Europese kledingmerken hoopt CNV Internationaal een rol te spelen in het verbeteren van de vrijheid van werknemers en vakbonden.

Het fabrieksbezoek vindt plaats tijdens het bezoek van premier Rutte aan Vietnam. De premier is in Vietnam om de handelsbetrekkingen aan te halen en het verbeteren van de positie van Nederlandse bedrijven op de Vietnamese markt.

Meer over dit onderwerp:

Nieuwe impuls voor sociale dialoog in VietnamStrategisch partnerschap textielproductie Azië

Publicatiedatum 09 04 2019