DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Mali strijdt voor eenheid: dialoog als conflictpreventie

Stop geweld tegen vrouwen op het werk 

Lees meer

Ahmadoun Amion Guindo, algemeen secretaris van de CSTM, tijdens het derde congres in 2019 over sociale dialoog

Omstreden parlementsverkiezingen in Mali afgelopen maart waren de aanleiding, maar dit weekend kwamen de protesten in het West-Afrikaanse land tot een hoogtepunt. Malinezen bezetten het parlementsgebouw, de staatsomroep en belangrijke bruggen in de hoofdstad Bamako. De woede van de demonstranten richt zich vooral op president Ibrahim Boubacar Keïta, die niet in staat lijkt om de terugkerende aanvallen van jihadisten en de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden.

Sociale onrust
Het land is onveilig, er is te weinig voedsel, teveel werkloosheid en de economische situatie is precair. Recent zijn daar ook onderwijsstakingen bij gekomen. De grote sociale onrust die dit tot gevolg heeft, leidde dit weekend tot vier doden en arrestatie van ten minste zes oppositieleiders. De oppositiecoalitie, aangevoerd door imam Mahmoud Dicko, eiste eerder het aftreden van de president maar lijkt nu open te staan voor dialoog over hervormingen.  

De recente bemiddelingspoging van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten onder leiding van de president van Niger heeft helaas niet geleid tot een opening voor dialoog. De ECOWAS is er alles aan gelegen om de crisis in het buurland te bedwingen om verdere escalatie van de veiligheidssituatie in de regio te voorkomen

De presidenten van Niger, Ghana, Ivoorkust, Nigeria en Senegal probeerden op 23 juli te bemiddelen tussen de Malinese overheid en de oppositie (foto BBC News). 

Oproep tot dialoog
CNV Internationaal werkt in Mali samen met twee vakcentrales: CSTM* en UNTM**. Alle trainingsactiviteiten zijn gericht op het versterken van de samenwerking tussen beide vakcentrales. Het derde congres van de CSTM vorig jaar stond geheel in het teken van de rol van vakbonden in conflictpreventie en het bevorderen van constructieve sociale dialoog. Nu lijkt die dialoog ver weg voor de CSTM. Ze houden de president verantwoordelijk voor de huidige crisis in Mali.

Eerder, tijdens een persconferentie op de Dag van de Arbeid (1 mei), presenteerde de UNTM haar sociaal-economische voorstellen aan de overheid om de coronacrisis aan te pakken. Dit gebeurde in samenwerking met werkgeversorganisatie CNPM. Ze roepen de politieke partijen in Mali en in de regio op tot dialoog. Alleen in gesprek met elkaar kom je tot constructieve oplossingen die de stabiliteit in Mali terug kunnen brengen. Daarnaast vragen ze meer aandacht voor voedselzekerheid en internationale voedselketens. Afrikaanse landen moeten meer onderling samenwerken en zelfvoorzienend worden wat betreft voedselzekerheid.

* CSTM = Confédération Syndicale des Travailleurs du Mali

** UNTM = Union Nationale des Travailleurs du Mali

Publicatiedatum 20 07 2020