DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Kappers voor kappers

Een toekomst voor jongeren in Moldavië

Ook dit jaar steunt het Brancheplatform kappers een project van CNV Internationaal. Er is dit jaar een bijdrage bestemd voor een opleidingsproject voor kappers in Moldavië, een van de armste landen van Oost-Europa. De werkloosheid is er groot. Veel jongeren vertrekken noodgedwongen naar het buitenland. “Een riskante stap, want ze worden regelmatig slachtoffer van uitbuiting en zelfs mensenhandel,” vertelt Willem Kruithof van CNV Vakmensen, die het project voorstelde.

Het onderwijs in Moldavië sluit slecht aan op de praktijk. Jongeren leren er niet de vaardigheden die werkgevers vragen. En jongeren die voor zichzelf willen beginnen, missen ondernemingsvaardigheden. Zonder hulp lukt het hen niet de opstap te maken naar een betaalde baan.



Vaardigheden leren

Het project bestaat uit een praktische beroepsopleiding voor een groep van 20 jongeren die opgeleid willen worden tot kapper of schoonheidsspecialist. De meesten zijn afkomstig uit arme plattelandsgebieden. De opleiding duurt 6 maanden en bestaat uit 360 studie-uren. Hiervan is 160 uur theorie en 200 uur praktijk. Ze krijgen les in vakken zoals hygiëne en veiligheid, de relatie met de klant, haarverven en kniptechnieken. Daarnaast leren ze manicure- en pedicuretechnieken.

Praktijkervaring

Het opdoen van praktijkervaring in een kapperssalon is een belangrijk onderdeel. De jongeren krijgen ook les in wat erbij komt kijken om een eigen kapsalon op te zetten. Daarnaast leren ze wat hun rechten als werkende zijn, hoe ze zich moeten presenteren tijdens een sollicitatie en hoe ze een CV moeten schrijven.

CNV Internationaal voert dit project uit samen met FACLIA. Deze Moldavische organisatie is niet alleen goed in het aanleren van kennis en vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt, maar ook in het begeleiden van jongeren bij hun persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Levensonderhoud

“Goed dat we op de manier jongeren in moeilijke omstandigheden helpen,” vindt Willem Kruithof van CNV Vakmensen. “Met deze training helpen we hen dankzij het mooie kappersvak in hun eigen levensonderhoud te voorzien.”


Meer weten over deze IC-ICAO projecten

Publicatiedatum 12 12 2018