DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Terugkijken: webinar over mensenrechten due diligence in de textielsector

STITCH sessie tijdens OECD garment forum

CNV Internationaal organiseerde samen met het STITCH partnerschap een side-sessie tijdens het OECD Garment Forum om de industrie te inspireren om stakeholders op een betekenisvolle manier te betrekken bij human rights due diligence (HRDD), d.w.z. het zorgvuldig onderzoek naar de mensenrechtensituatie in de kleding- en textielindustrie.

Daarbij werd de nadruk gelegd op de centrale rol van stakeholders uit de productielanden en verschillende praktische tools werden gedeeld. De sprekers, onder wie Margot Offerijns, programmamedewerker Azië bij CNV Internationaal, varieerden van vakbonden en maatschappelijke organisaties tot leveranciers en multistakeholder-initiatieven die elk vanuit hun perspectief waardevolle inzichten deelden.

Het is essentieel om de stem van werknemers te betrekken bij HRDD-processen en de beste manier om dat te doen is via vakbonden. Dat biedt kansen voor zowel internationale bedrijven als de vakbonden zelf.

Margot Offerijns van CNV Internationaal legt uit:

“Het geeft bedrijven de kans om concrete input te krijgen om hun HRDD-beleid impactvol en effectief te maken, en het geeft vakbonden de kans om ervoor te zorgen dat de stem van de werknemers op de juiste manier wordt vertegenwoordigd in het HRDD-beleid.”

Samen met meer dan 170 mensen onderzochten we tijdens het webinar verschillende manieren om stakeholders te betrekken op een manier die echt effect heeft op de arbeidsomstandigheden, op verschillende niveaus binnen de due diligence-cyclus.

Het webinar is hier terug te kijken:

 

Webinar OECD garment forum side session

 

Betekenisvolle betrokkenheid van belanghebbenden is essentieel voor de OESO-ondersteunde HRDD, vooral nu we vooruitlopen op de aanstaande EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD of CS3D).

Voor veel kledingmerken brengt dit een groot aantal vragen met zich mee over hoe ze stakeholderbetrokkenheid zinvol kunnen maken.

 

3 tips voor HRDD

 

  1. Betekenisvolle stakeholderbetrokkenheid vereist een gezamenlijke aanpak tussen de geïdentificeerde stakeholders; langdurige, betekenisvolle impact kan alleen gezamenlijk worden gecreëerd.
     
  2. Betekenisvolle stakeholderbetrokkenheid is gecentreerd rond stakeholders in het productieland; hun kennis en ervaring zijn essentieel om de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.
     
  3. Betekenisvolle betrokkenheid van belanghebbenden is een continu proces dat is ingebed in de hele HRDD-cyclus van een merk.

Wat is STITCH

STITCH is een samenwerkingsverband tussen 6 maatschappelijke organisaties, vakbonden en multistakeholder initiatieven: Naast CNV Internationaal zijn dat CDI Vietnam, Cividep India, Ethical Trading Initiative, Fair Wear Foundation en Mondiaal FNV. Deze organisaties vertegenwoordigen en verbinden verschillende actoren in de toeleveringsketen van textiel.

STITCH is opgericht met het oog op een wereldwijde kledingindustrie die bijdraagt aan een gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving waarin de mensenrechten op het werk gerespecteerd worden.

Meer over STITCH partnerschap

Meedoen

Doe met ons mee als we ons verdiepen in de essentie van zinvolle betrokkenheid van belanghebbenden. Dat is de sleutel tot mensenrechten due diligence in lijn met de OESO-richtlijnen en de nieuwe Europese richtlijnen, de Corporate Sustainability Due Diligence Directive van de Europese Unie (CSDDD)

Neem contact op via internationaal@cnv.nl

Meer weten

Publicatiedatum 22 02 2024