DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal over CEPA: "Vrijhandel mag niet leiden tot verslechtering van arbeidsomstandigheden"

“Vrijhandel mag niet leiden tot verslechtering van arbeidsomstandigheden van werknemers in Indonesië”, aldus Nicole Mathot, programmamedewerker van CNV Internationaal. Mathot is aanwezig op een schaduwconferentie in Indonesië tijdens de vierde onderhandelingsronde over het vrijhandelsverdrag CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement). Het organiserend comité van die schaduwconferentie, waaronder CNV Internationaal en partnervakbond KSBSI, reist aansluitend door naar Solo waar zij ontvangen wordt door de officiële CEPA onderhandelingsdelegatie van de EU en de Indonesische overheid.

De CEPA onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en de Indonesische overheid vinden plaats van 19-23 februari in Solo (Java). Tegelijk met deze officiële onderhandelingsronde over het vrijhandelsverdrag organiseert het Asian European People's Forum (AEPF) -een samenwerkingsverband van milieu-, ontwikkelingsorganisaties en vakbonden- een schaduwconferentie over duurzame ontwikkeling en handel in Jakarta waarin het respect voor mensenrechten centraal staat.

Schaduwconferentie

Doel van de conferentie is, naast het uitwisselen van kennis en ervaring tussen Indonesische en Europese organisaties, het afstemmen van de lobbystrategie ten aanzien van het vrijhandelsverdrag. Samen met Indonesische vakbondsorganisatie KSBSI onderstreept CNV Internationaal met haar aanwezigheid het belang van een stevige verankering van arbeidsrechten in het vrijhandelsverdrag.

Tijdens de opening van het programma houdt Albert Levente -plaatsvervangend hoofd Economische- en Handelsrelaties van de permanente EU-vertegenwoordiging in Indonesië- een speech over de Europese inzet en ambities in Indonesië. Op de dagen erna staan verschillende workshops op het programma, waaronder een sessie over arbeidsrecht georganiseerd door CNV Internationaal en KSBSI. Tijdens deze sessie wordt een film van CNV Internationaal vertoond over arbeidsomstandigheden in de palmoliebranche. Mathot: "Maatschappelijke organisaties vrezen de negatieve gevolgen voor de arbeidsomstandigheden van werknemers in de palmoliesector en dringen daarom aan om deze sector buiten de CEPA-onderhandelingen te houden en de arbeidsomstandigheden te verbeteren door een inclusieve sociale dialoog aan te gaan met alle relevante partijen".


Publicatiedatum 19 02 2018