DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vietnam en Europa tekenen vrijhandelsakkoord ondanks niet naleven arbeidsrechten

De Europese Unie en Vietnam ondertekenden een vrijhandelsakkoord wat op 1 juli inwerking is getreden. Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal: “Er is kritiek op dit verdrag, Vietnam zet weliswaar stappen op het gebied van arbeidsrechten van werknemers, maar er moet nog veel verbeteren.”

Pas recent is – juist ook onder politieke druk vanuit Europa - het verdrag voor collectieve onderhandelingen van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO goedgekeurd. De verdragen voor vrijheid van vakvereniging en gedwongen arbeid heeft Vietnam nog steeds niet onderschreven.

Handelsbelemmeringen nu al afgebouwd

De Vietnamese Minister van Arbeid heeft aangekondigd dit in 2020 en 2023 te doen. Maar door dit vrijhandelsverdrag met de Europese Unie worden nu al de handelsbelemmeringen langzaam afgebouwd.

Van Wijngaarden: “En daarmee verdwijnt dus het Europese drukmiddel. Nederland had – juist via dit handelsakkoord – druk kunnen zetten op snellere naleving van de twee verdragen.”


Nederland belangrijkste Europese handelspartner Vietnam

Het Europees Parlement en de nationale parlementen moeten zich nog uitspreken over delen van het akkoord. Nederland is in Europa de belangrijkste handelspartner van Vietnam. Het land exporteert onder meer schoenen, kleding en elektronica naar Nederland.


Meer over CNV Internationaal en Vietnam:


Nieuwe impuls voor sociale dialoog in VietnamOplossingen delen voor de aanpak van geweld op de werkvloer in VietnamVoor verbeteren van Vietnamese textielsector is meer druk nodigStrategisch partnerschap verbetering textielproductie AziëVietnam garment supply chain country mapping

Publicatiedatum 02 07 2019