DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Voortdurende aanslagen op Colombiaanse vakbonden

Opnieuw werd in Colombia een aanslag gepleegd op een vakbondsleider. Op 28 januari werd Ricardo León Muñoz, voorzitter van de bond van gemeentearbeiders, beschoten. De aanslag door gewapende mannen gebeurde op het moment dat hij zijn huis verliet. Er ontstond een handgemeen tussen zijn lijfwachten en de aanvallers waarbij een van de lijfwachten gewond raakte. CNV Internationaal voorzitter Arend van Wijngaarden spreekt in een brief de Colombiaanse overheid aan: “De vakbonden en hun leiders kunnen niet vrij functioneren onder deze voortdurende bedreigingen en geweld”

De bond van gemeentebedrijven in de gemeente Cali Sintraemcali, is aangesloten bij de Colombiaanse vakbondsorganisatie CGT, waarmee CNV Internationaal al jaren samenwerkt.

SINTRAEMCALI is met name doelwit van aanvallen en bedreiging omdat de organisatie zich verzet tegen de privatisering van gemeentelijke organisaties. Afgelopen week nog werden vier oud militairen veroordeeld die een criminele bende vormden die verantwoordelijk was voor meerdere moorden op vakbondsleiders.

De CGT stuurt de brief van de CNV voorzitter eveneens naar de Nederlandse Ambassade in Colombia en naar de Europese Unie om ook daar het voortdurend geweld tegen vakbondsleiders aan de orde te stellen.

Brief van CNV Internationaal voorzitter Arend van Wijngaarden aan de Colombiaanse openbaar aanklager Bij een aanslag eerder deze maand kwam een Colombiaans vakbondsleider om het leven - lees het bericht

Publicatiedatum 30 01 2019