DonerenNieuwsbrief
Home

Vakbondscollectief in Colombia werkt aan rechtvaardige energietransitie in de kolenmijnbouw

Verhaal

Van staking naar sociale dialoog in Mali

Lees meer

Oprichting nieuw vakbondscollectief Colombia

In de mijnbouwregio in het noorden van Colombia is op 4 februari 2021 een vakbondscollectief opgericht, gekoppeld aan het Labour Observatory for a Just Transition in the Coal Supply Chain. “Als vakbondsorganisaties staan we nu samen sterker,” vertelt Luis Fernando Ramírez, voorzitter van Sintramienergética, een van de deelnemende vakbonden.

Gezamenlijke strategie

“We werken nu vanuit een gezamenlijke strategie aan een rechtvaardige energietransitie. Tot voor kort was het nog onmogelijk om samen op te trekken en eensgezind actie te voeren,” vertelt Luis Fernando Ramírez. "Steeds ontstonden er weer nieuwe vakbonden die onderling sterk concurreerden. Als collectief hebben we nu een eensgezinde strategie waarin de belangrijkste zwaartepunten vastgelegd zijn. Dankzij ons logo zijn we nu ook herkenbaar als collectief. 

In maart 2021 is er een tripartiete dialoogtafel gehouden met twee organisaties vanuit het vakbondscollectief en vertegenwoordigers van de Colombiaanse overheid en de mijnbouwbedrijven. Vanuit het collectief is ook het ‘Labour Observatory for a Just Transition in the Coal Supply Chain’ opgericht. Met het oog op de communicatie van dit observatorium is er een speciale thematische website ontwikkeld die zowel bedoeld is voor internationale stakeholders als voor Colombiaanse betrokken partijen. 

In de mijnbouwregio in het noorden van Colombia is een vakbondscollectief opgericht met hulp van CNV Internationaal.

De website bevat juridische informatie, richtlijnen en vergelijkbare praktijkvoorbeelden. De verhalen, interviews, nieuwsartikelen en video’s, versterken de stem van de werknemers. We laten niet alleen zien wat er in de steenkoolregio’s van Colombia aan de hand is, maar ook wat er nodig is om de energietransitie eerlijk te laten verlopen. 

Het Engelstalige deel van deze website is gericht op investeerders, bedrijven en overheden om due diligence en verantwoord ondernemen in de steenkoolketen te bevorderen. De Spaanse website is vooral bedoeld voor bezoekers uit Latijns-Amerika en Colombia, vakbonden en werknemers, en overheden en bedrijven in de steenkoolgebieden. Het collectief is ontstaan dankzij steun van CNV Internationaal."

“Als vakbondsorganisaties staan we nu samen sterker, we werken vanuit een gezamenlijke strategie aan een rechtvaardige energietransitie”
Luis Fernando Ramírez, voorzitter Sintramienergética

Publicatiedatum 31 05 2022