DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Doorbreek de vooroordelen op Internationale Vrouwendag

Pleidooi voor gendergelijkheid in de textielindustrie

"Het is belangrijk om te blijven werken aan gendergelijkheid in de textielindustrie, vooral omdat 80% van de werknemers in deze sector vrouw is", zegt Lisa Süss, coördinator van STITCH. “Genderongelijkheid is nog steeds een groot probleem, daarom omarmen we dit jaar de slogan van Internationale Vrouwendag #BreakTheBias, oftewel: doorbreek de vooroordelen.’’

De zes partners van STITCH (Het Sustainable Textile Initiative: Together for Change), waaronder CNV Internationaal, zetten zich in voor een wereldwijde kledingindustrie die bijdraagt aan een gelijke en rechtvaardige samenleving door de mensenrechten in de wereld van werk te respecteren. De partners bundelen sinds 2021 hun krachten om ervoor te zorgen dat de mensen die onze kleding produceren centraal staan bij alle beslissingen en acties in de waardeketen.


Een van de doelen van STITCH, dat wordt gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, is het versterken van vrouwelijk leiderschap: ''Als je intimidatie en discriminatie van vrouwen op de werkplek wilt stoppen, is een belangrijke stap dat vrouwen evenwichtig worden vertegenwoordigd. 

Hoewel de meeste textielarbeiders in fabrieken vrouwen zijn, bestaat het management voornamelijk uit mannen. 

Als we zaken als gendergerelateerd geweld maar ook onbetaald ouderschapsverlof of ontslag wegens zwangerschap willen aanpakken, moeten we meer vrouwelijk leiderschap realiseren binnen vakbonden en ngo's.''

#BreakTheBias 

Onderdeel van de STITCH-programmering is de Gender Market Tool, die dient als checklist voor STITCH-partners om hen te helpen bij het implementeren van een ‘genderlens’ wanneer ze starten met een nieuw project. Bewustwording is daarbij belangrijk. Dat kan door informatie te delen en constructief met elkaar in gesprek te gaan over gendergelijkheid.  

Met deze en andere activiteiten zet STITCH zich in om gendergerelateerde achterstanden te verminderen,  vooroordelen te doorbreken en  deelname van vrouwen aan de sociale dialoog en collectieve onderhandelingen te vergemakkelijken.

Zet gendergelijkheid centraal in de week van internationale vrouwendag (8 maart), vraag er aandacht voor op social media en deel de #BreakTheBias.

Publicatiedatum 04 03 2022