Mensenrechten zijn vaak een heikel punt. Helemaal tijdens handelsreizen. Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal onderstreept het belang om juist nu wat te regelen voor mensenrechten van sociale leiders en vakbondsleden, die nog steeds worden vermoord in Colombia. Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaf 14 november in de Tweede Kamer aan het voorstel te steunen dat de premier in gesprek gaat met Colombiaanse vakbondsleiders.
Op 28 november reist Minister President Rutte naar Colombia, samen met Minister Schouten (LNV) en minister Bruins (VWS) met een delegatie van werkgevers en CNV Internationaal vertegenwoordigd door Anne Dankert (adviseur arbeidsrechten).
Van Wijngaarden: “Juist bij goede handelsbelangen kan een gevoelig onderwerp als het voorkomen van mensenrechtenschendingen wellicht beter worden besproken. Het voordeel bij dit handelsbezoek is dat er, na een halve eeuw oorlog in Colombia, eindelijk een vredesakkoord ligt. Dat moet met grote urgentie uitgevoerd te worden. Want na de vrede die in 2016 werd getekend tussen overheid en FARC, is een machtsvacuüm ontstaan waar andere gewapende groepen zijn ingestapt. En dus woedt er opnieuw een strijd om de controle over grondstoffen, gebieden en (lokale) economieën.”
Nederland vierde exportbestemming
Volgens premier Rutte kan ook een klein land internationaal veel invloed hebben. Juist een handelsrelatie biedt een kans om gevoelige zaken aan de orde te stellen. Dat gaat zeker op voor Colombia. Nederland is de vierde exportbestemming voor Colombia. De premier kan de koe dus bij hoorns vatten en heel concreet aandacht vragen voor mensenrechten en vooral de situatie rondom de vermoorde vakbonds- en gemeenschapsleiders. Van Wijngaarden: “Wij vragen hem om op de dag dat hij president Duque in Bogota spreekt ook tijd in te ruimen voor een gesprek met verdedigers van mensenrechten. Daarmee geeft de premier een krachtig politiek signaal af.”
Europa investeert fors in vredesakkoord
Ook tijdens het gesprek met president Duque en in het persmoment daarna moet de premier helder zijn. Dat vredesakkoord is historisch, Europa investeert er fors in en het moet nu snel en volledig worden toegepast, vooral ook omdat het gaat over bescherming van verdedigers van mensenrechten.
“Als het huidige vredesakkoord wordt uitgevoerd, is dat goed voor Nederlandse bedrijven, maar vooral ook voor Colombiaanse mensen die hun nek uitsteken.We hopen dat onze politici tijdens de reis de tijd nemen om onze vakbondspartners in Colombia te ontmoeten.”
Onderstreep ook het belang van mensenrechten, help mee en deel onderstaande film op social media:
Publicatiedatum 15 11 2018