DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Tunesiche vakbondsleider gearresteerd

CNV Internationaal hoopt op vrijlating

 Al sinds 31 januari wordt in Tunesië vakbondsleider Anis Kaabi vastgehouden. Hij werd gearresteerd bij een staking in de transport sector. Kaabi is leider van de transportvakbond van de UGTT een partnerorganisatie van CNV Internationaal.

CNV Internationaal steunt de oproep vanuit internationale vakbondsorganisaties voor vrijlating van de Tunesische vakbondleider gericht aan president Kais Saled: 

"We roepen de president op om Anis Kaabi vrij te laten, de grondrechten te respecteren, inclusief vakbondsvrijheid.  De problemen in Tunesië kunnen alleen worden opgelost via de weg van democratie, dialoog, samenwerking en onderhandelingen met de vakbonden."

De vakbondsvrijheid staat zwaar onder druk in Tunesië. Er lopen tientallen rechtszaken tegen vakbondsmedewerkers, vakbondsactiviteiten worden gecontroleerd en belemmerd en er komen meer niet-onafhankelijke vakbonden ('yellow trade unions'). 

Over de UGTT

De UGTT is een grote bond, die zeer goed vertegenwoordigd is in grote delen van het land. CNV Internationaal heeft de UGTT de laatste jaren met name versterkt op het terrein van employability, inzetbaarheid van jongeren, zie ook de foto. 

Na de Arabische Lente (‘de Jasmijnrevolutie’) dreigde er in Tunesië  chaos uit te breken. Echter, organisaties als de UGTT maar ook de tegenhanger van de werkgevers, UTICA, de Orde van Advocaten en LDH, een mensenrechtenorganisatie, sloegen de handen in elkaar. Zij wisten te voorkomen dat het land aan de grond liep. De vier organisaties kregen in 2015 samen zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. 

 

Publicatiedatum 23 02 2023