DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal in Brussel: over mensenrechten in vrijhandelsverdrag

CNV Internationaal en haar Indonesische partnervakbond KSBSI zijn in de week van 9 juli in Brussel voor de vijfde onderhandelingsronde van het vrijhandelsverdag CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement) tussen de Europese Unie en Indonesië. Samen met andere maatschappelijke organisaties uit Indonesië en Europa voeren zij gesprekken met Europarlementariërs, de Europese Commissie en de Indonesische onderhandelingsdelegatie. In CEPA worden vergaande afspraken gemaakt die kunnen leiden tot een verslechtering ten opzichte van bestaande Indonesische wetgeving en internationale standaarden op het gebied van arbeidsrecht, gezondheidszorg en milieu.

'The Bumpy Road to Sustainable and Equitable Trade’ (cartoon door Eduard Marpaung, leider KSBSI )

Nicole Mathot, senior programmamedewerker van CNV Internationaal: "Maatschappelijke organisaties zijn in gesprek met de Indonesische onderhandelaars over het belang van mensenrechten binnen vrijhandelsverdragen. Jammer genoeg nam de Europese delegatie niet de tijd om ons te ontvangen.” Mathot maakt zich zorgen over het gebrek aan transparantie in het onderhandelingsproces. “Er is nauwelijks informatie te vinden over de stand van zaken van de onderhandelingen en zelfs de precieze data van deze ronde werden niet gepubliceerd”.

"No bargaining with core labour standards", Eduard Marpaung (Indonesische vakbond KSBSI) en Nicole Mathot (CNV Internationaal) bij de Europese Commissie in Brussel

Volgens Indonesische vakbondsleider Eduard Parsaulian Marpaung van KSBSI is palmolie een heet hangijzer binnen de CEPA onderhandelingen. “Maatschappelijke organisaties vinden dat het vrijhandelsverdrag niet de juiste plek is om palmolie te bespreken en dringen aan op een oplossing buiten CEPA. Maatschappelijke organisaties, overheid en bedrijfsleven moeten met elkaar in gesprek gaan over duurzame oplossingen.

Belanghebbende partijen, waaronder ook vakbonden, moeten betrokken worden bij de monitoring van mensenrechten en milieu in de palmoliesector”. Slachtoffers van mensenrechtenschendingen moeten verhaal kunnen halen en gecompenseerd worden door een onafhankelijk klachtenmechanisme. In de palmoliesector worden arbeidsrechten op grote schaal geschonden. Maar ook in de zogenaamde ‘Speciale Economische (export) Zones’en in de industriële bestemmingszones met de status ‘Vitaal Nationaal Belang’ worden fundamentele arbeidsnormen van de ILO vaak niet gerespecteerd. De Indonesische overheid overweegt om ook van palmolie-plantages een speciale economische zone maken.

Overhandiging van 185.000 handtekeningen van Europese burgers

Om de oproep van bezorgde Indonesische burgers kracht bij te zetten zijn in Europa ruim 185.000 handtekeningen verzameld voor een petitie om palmolie niet in het vrijhandelsverdrag op te nemen. Deze petitie is op woensdag 11 juli overhandigd aan het kabinet van eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström.

Maatschappelijke organisaties delen hun ervaringen met de Nederlandse Europarlementariërs Agnes Jongerius en Anne-Marie Mineur.

Publicatiedatum 11 07 2018