DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sActuele thema's

Het verhaal van de Malinese Aminata Cissé

“De problemen op financieel én relationeel vlak zijn groot”

Aminata Cissé (39) is getrouwd en heeft drie kinderen. Zij is woonachtig in Bamako, net als Camara Sitan. “De problemen zijn groot,” vertelt Aminata. “Zeker op financieel gebied en daardoor ook op relationeel vlak."

"Ik had schulden bij de bank, maar naast mijn salaris had ik geen andere inkomsten. Toen ik ontslagen werd bij Hotel Amitié in Bamako en mijn vader ziek werd, zat er niets anders op dan geld te lenen. We moesten namelijk enkel rondkomen van het geld dat mijn man in het laatje bracht en een klein bedrag dat mijn moeder gespaard had. Door mijn ontslag uit het hotel vanwege corona heb ik mijn kinderen noodgedwongen naar een openbare school moeten sturen. Door de stress van het thuiszitten kwam de relatie tussen mijn echtgenoot en mij onder druk te staan."

 

 

 

“Op dit moment heb ik geen keuze. Ik moet weer aan het werk, of dat nu een baan op niveau is of iets minder passends – als ik maar iets om handen heb.”

 

De vakbond UNTM, zo zegt Aminata, heeft veel ondersteuning geboden toen ik mijn baan verloor. Zo stelde de vakbond een commissie in, die om tafel ging met de directie van het hotel om een oplossing te zoeken.

 

Mali: de actualiteit

Aminata en de hotel- en toeristensector waarin zij werkzaam is, zullen echter de gevolgen van de recente internationale economische sancties tegen de militaire junta ondervinden. Door het afsluiten van de grenzen door omringende landen wordt de import en export grotendeels beperkt. Ook wordt de situatie rondom voedselzekerheid in Mali precair. De samenwerkende vakbonden roepen de overheid op om de strijd tegen corruptie aan te gaan. Die corruptie is vooral te zien in het smokkelen van levensmiddelen en de prijsspeculatie die daar mee gepaard gaat. De overheid kan ingrijpen door het instellen van maximumprijzen voor eerste levensbehoeften.

Weer aan het werk (?)

Hoe ze de toekomst ziet? “Op dit moment heb ik geen keuze. Ik moet weer aan het werk, of dat nu een baan op niveau is of iets minder passends – als ik maar iets om handen heb.”

Publicatiedatum 01 02 2022