DonerenNieuwsbrief

Werken met de feiten 

Veilig werk en een leefbaar loon zijn belangrijke onderwerpen tijdens onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. 

Om werknemers goed te kunnen vertegenwoordigen kunnen lokale vakbonden sinds 2021 gebruik maken van CNV Internationaals Fair Work Monitor. 

De lokale vakbond stelt zelf een vragenlijst op met de onderwerpen die belangrijk zijn en die werknemers eenvoudig én anoniem in kunnen vullen op tablet of telefoon. 

Zo weten vakbonden precies wat er speelt bij de werknemers. Verdienen ze bijvoorbeeld wel genoeg om van te kunnen leven? Voelen ze zich veilig op het werk?  

 

 

Hiermee hebben de lokale vakbonden een krachtige tool in handen, waarmee ze hun positie aan de onderhandelingstafel versterken. 

 

                                                                                Elles van Ark, directeur CNV Internationaal

CNV Internationaal heeft sinds 2021 een succesvolle monitoring lopen in de suikerrietsector in Latijns-Amerika. Mede dankzij de inzet van CNV Internationaal is leefbaar loon onderdeel van de nieuwe Bonsucrostandaard. De monitoringtool speelt een belangrijke rol bij de implementatie daarvan. 

Ook in de mijnbouwsector maken vakbonden gebruik van de Fair Work Monitor

 

Uitkomsten Fair Work Monitor 
 

Textielindustrie Azië

De Fair Work Monitor is ook ingezet tijdens de onderhandelingen voor een minimum loon voor in de textielindustrie in Cambodja. Ondanks de loonstijging leidde dat in 2023 nog lang niet tot een leefbaar loon; de kledingarbeiders verdienen nog steeds niet genoeg om onderdak, eten, school en eventuele medische zorg van te kunnen betalen. 

Lees meer : Noodklok luidt voor textielarbeiders Cambodja  

Sterker in sociale dialoog 

CNV Internationaal blijft daarom vol inzetten op de verdere ontwikkeling en verbetering van de Fair Work Monitor, zodat meer vakbonden de tool kunnen gebruiken en sterker staan in hun sociale dialoog en onderhandelingen. 

 

In de video vertelt Olivia Bwalya van CNV Internationaal over de ontwikkeling van de Fair Work Monitor. 

Gerelateerde Artikelen