DonerenNieuwsbrief
HomeOns werkAziëCambodja

Interview Athit Kong

Interview Athit Kong

CNV Internationaal steunt in Cambodja het werk van de jonge vakbondsorganisatie C.CAWDU.
'Je moet met elkaar praten, daarom is sociale dialoog zo belangrijk', daar draait het om in de ogen van de Cambodjaanse vakbondsleider Athit Kong. Hij werd in 2002 ontslagen vanwege zijn inzet voor de vakbond. Hij begon zijn loopbaan als assistent-machineoperator op de wasafdeling van een textielfabriek. Maar van de een op de andere dag was het voorbij. “Het moest zo zijn”, zegt hij nu. 
Sindsdien maakt hij carrière bij de bond.

In zijn ogen is het belangrijkste strategische thema van het CNV sociale dialoog. “Zonder dialoog werkt het niet.” Athit Kong is tegenwoordig vice-voorzitter van zijn vakbond C. CAWDU. Daarvoor was hij algemeen secretaris en daarvoor 'gewoon vrijwilliger'. “Het is interessant werk, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht”, vertelt hij over zijn vakbondswerk. “Eigenlijk had ik geen idee wat ik ervan kon verwachten toen ik ermee begon.

Toch valt het niet mee om dit te doen, het is echt een leerproces. Maar het is leuk, zeker als je ook nog dingen bereikt.” Zo slaagde hij er met zijn organisatie in om te groeien van vijfduizend leden in 2000 naar ruim vijftigduizend.

Ook zijn de werkomstandigheden van arbeiders in de textielfabrieken verbeterd en is er in de textielsector een minimumloon bereikt. “Ik ben ontzettend trots op mijn team, want het is niet eenvoudig om dit in een communistisch land te bereiken. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan onze capaciteiten, mede dankzij het CNV. We begonnen met niets en kijk waar we nu zijn.” 

Athit Kong praat graag over het allerbelangrijkste instrument van de vakbeweging: de sociale dialoog.

“Om successen te bereiken, moet je met elkaar praten. Sociale dialoog is een instrument om een platform te creëren voor de werkende klasse. Dat was mijn belangrijkste opdracht toen ik begon. Het is een lange weg en het is stressvol, want je probeert steeds kleine openingen te zoeken. Maar stapje voor stapje kom je verder. Hoe? Door je organisatie sterker te maken. Door meer kennis op te doen en door te groeien. En natuurlijk door er te zijn voor je leden.”

Persoonlijk heeft Athit Kong nog meer doelen.

“Ik wil voor mensen een fatsoenlijk leven bereiken. Ik wil dat mensen naar het ziekenhuis kunnen als dat nodig is en dat zij over de basisvoorzieningen beschikken, zoals voldoende eten. In Cambodja zijn de werkomstandigheden slecht en er is te weinig werk. Daarom vind ik het belangrijk om te strijden en de vakbeweging te steunen.” Meer: de website van de Cambodjaanse vakcentrale CLC waar C.CAWDU bij aangesloten is.