DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Senegal: Samenwerken voor jeugdwerkgelegenheid

"Als ik naar sollicitatiegesprekken ga, word ik lastiggevallen en worden me onfatsoenlijke dingen gevraagd, zoals dat ze me werk willen geven in ruil voor seks."

Influencers gaan de straat op om met jongeren over werk te praten

Werkloosheid onder jongeren in Senegal is een groot probleem. Velen van hen lopen onbetaald stage in informele sectoren zoals de landbouw. Ze realiseren zich vaak niet dat vakbonden er ook zijn om jonge werknemers te ondersteunen. Onze partner UDTS liet via social media zien wat vakbonden voor jongeren kunnen betekenen. CNV Internationaal en UDTS werkten samen met influencers Ninou en Kaay Job aan de campagne #NioFarBoulotJeunes.

Vrij vertaald betekent #NioFarBoulotJeunes "Samen voor banen voor jongeren". De online campagne combineerde gesprekken op straat met interviews met jongeren en eindigde met een Instagram Live. Ninou en Kaay Job spraken met Matou, Adama, Yacine en Ousmane.

Influencer Ninou ging met haar humoristische en optimische kijk op straat het gesprek aan met jongeren over stages en werk en wat de vakbond voor hen betekent.

Matou: “Seks voor een stage"

Matou studeert Communicatie en is op zoek naar een stageplaats, iets wat een hele uitdaging is gebleken. "Als ik naar sollicitatiegesprekken ga, word ik lastiggevallen en onfatsoenlijke dingen gevraagd, zoals dat ze me werk willen geven in ruil voor seks." Matou is blij dat ze zich heeft aangesloten bij UDTS. "Ze helpen me bewust te zijn van mijn rechten!"

Adama: Actief vakbondslid

Adama is een van de weinige jonge mensen die een baan heeft bij de overheid. Hij kreeg deze baan pas na 3 stages. Hij is actief vakbondslid en heeft veel geleerd toen hij deelnam aan het leiderschapsprogramma van CNV Internationaal. "Vroeger dachten mensen dat vakbonden er alleen waren om eisen te stellen. Maar ze zijn ook belangrijk als het gaat om zaken als inzetbaarheid, kansen op de arbeidsmarkt en onderwijs. Vakbonden helpen bij al deze dingen!"

Yacine: Vakbonden helpen landbouw werkers

Yacine had het geluk om dankzij haar netwerk een stage te vinden in de agrovoedingssector. Maar velen hebben dat geluk niet. 

 

"Veel mensen vinden alleen maar informeel werk, zoals in de landbouw. We zouden landarbeiders meer moeten helpen - ze doen heel hard werk zonder veel geld te verdienen. Vakbonden kunnen hen helpen."

 

Ousmane: Ondernemer die jongeren in dienst wil nemen

Ousmane is de directeur van milieu adviesbureau CEDDA Environmental Advice Agency. In tegenstelling tot de meeste bedrijven wil hij juist wel jongeren in dienst nemen en probeert hij altijd stagiairs aan te nemen. "Het eerste jaar is vooral moeilijk voor jongeren. We helpen en begeleiden studenten en bieden ook een stage van 6 maanden aan."

 

Publicatiedatum 12 09 2023