DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sResultaatgebiedEmployability van jongeren

#NioFarBoulotJeunes: Samen sterk voor jongeren en werk

Ninou geeft Senegalese jongeren een stem

De werkloosheid onder jongeren in het West-Afrikaanse Senegal is enorm groot. De bevolking bestaat voor het merendeel uit jongeren. Jongeren hebben echter nauwelijks iets te zeggen als het gaat om belangrijke beslissingen die hun direct aangaan. 

CNV Internationaal zocht samen met partnervakbond UDTS contact met de jonge Senegalese influencers  Ninou en Kaay Job. We lanceerden het videoproject #NioFarBoulotJeunes. Vrij vertaald: "Samen sterk voor Jongeren en Werk. Niets over jongeren zonder hen daar zelf bij te betrekken!" 

De serie bestaat uit een mix van polls, interviews en straatgesprekken. Veel jongeren herkennen zich in de verhalen. Op sociale media delen, liken en reageren ze op de videoposts.

Kijk hieronder de Nederlandse terugblik die inmiddels beschikbaar is en scroll verder om een indruk te krijgen van het project! Benieuwd naar wat er zoal geplaatst is? Roëlle, stagiaire bij CNV Internationaal maakte onderstaande terugblik !

 

 

Ninou en KaayJob plaatsen online polls en stellen jongeren op straat prikkelende vragen. Ze posten doorlopend nieuwe interviews met jongeren over werk. Ninou, het gezicht van de campagne, laat zien dat er kansen voor jongeren zijn in de landbouw. 

Ze gaat in gesprek met de jonge Adama die actief is voor de vakbond, maar zich ook via de politiek inzet om de kansen op werk voor jongeren te vergroten. Ook komt er een werkgever aan het woord: hij vertelt waarom hij juist veel jongeren aanneemt. Ninou voert de gesprekken afwisselend in het Frans en Wolof. Frans is de officiële voertaal in Senegal en Wolof is een van de belangrijkste lokale talen. 

Met een uitgebreide Instagram Live sessie is het project op vrijdag 22 april afgesloten. Ninou en KaayJob blikken dan terug op de campagne samen met Mariama en Adama van UDTS. Ook een aantal deelnemers komt nogmaals aan het woord. 

 

Poll

De campagne ging van start met een poll op Instagram door Ninou en KaayJob over jongeren, werk en employability.

#Feiten: wat is er aan de hand? 

#EmploiDesJeunes = Urgent


Er is dringend behoefte aan banen voor jongeren in Senegal. Aan het begin van de campagne leggen Ninou en KaayJob uit waarom. Allereerst vinden jongeren met een universitaire opleiding vaak geen werk; er zijn weinig stages die aansluiten op het onderwijs dat jongeren hebben gekregen. Daardoor doen veel jongeren informeel werk. En dat maakt ze kwetsbaar, omdat ze geen contract of sociale zekerheid hebben.

 

Verder wordt de stem van jongeren niet voldoende meegenomen in het ontwikkelen van overheidsbeleid; ouderen hebben het voor het zeggen en houden ook na hun pensioen vaak werkplekken bezet.

 

Net als in Nederland weten veel jongeren niet wat de vakbond voor hen kan betekenen. Partnervakbond UDTS zet zich juist extra in voor jongeren. En met succes: recentelijk werd het overheidsprogramma in Senegal uitgebreid met maar liefst 40.000 stageplekken.

 

Enkele #Cijfers uit Senegal:

  • 300.000 gediplomeerde jongeren betreden ieder jaar de arbeidsmarkt;
  • 15.000 banen zijn er voor hen beschikbaar;
  • 70% van de bevolking in Senegal is jonger dan 30;
  • 70 jaar is de gemiddelde leeftijd van voorzitters in Afrika.

 

In dit project gaat Ninou Sarr het gesprek aan met jongeren over inzetbaarheid, stages en werk. Jongeren vertellen over wat ze meemaken en wat hun ideeën voor de toekomst zijn. Daarnaast horen ze van andere jongeren hoe ze door actief te worden in de vakbond of in de politiek hun stem kunnen laten horen. 

 

Micro-trottoir

Ninou stelt jongeren op straat vragen over werk

Wie zijn Ninou en Kaay Job?

Zowel Ninou als KaayJob zetten zich met veel enthousiasme in om jongeren via social media te motiveren om werk te maken van hun toekomst.

Ninou 

Ninou is stemacteur en radiomaker. Zij spreekt de taal van de jongeren en met haar humor zet ze jongeren aan om in beweging te komen en hun stem te laten horen. Ze werkt voor zowel radio als tv.

Volg Ninou op Instagram

 

KaayJob

KaayJob is een bedrijfje van drie jongeren die zich speciaal richten op de promotie van  ondernemerschap in Senegal - en breder: in Afrika. 

Volg Kaay Job op Instagram

 

In een regio waar zo weinig vaste banen zijn, zoeken veel jongeren werk als zelfstandige. De meeste jongeren doen informeel werk. 

Ook in de landbouw liggen er veel kansen. Toch zijn werknemers daar in de praktijk vaak kwetsbaar en is het slecht gesteld met de arbeidsomstandigheden. Veel jongeren weten niet dat de vakbond zich ook inzet voor jongeren. 

Daarom is deze campagne zo belangrijk. Onze partnervakbond UDTS maakt zich hard voor echte banen voor jongeren. Dat wil zeggen: banen met lonen waarvan je kunt leven.

Micro-trottoir 

Ruimte maken voor jongeren

In haar straatgesprekken ('micro-troittoirs') stelt Ninou prikkelende vragen over banen voor jongeren. In de praktijk komen jongeren in bijvoorbeeld overheidsorganisaties nauwelijks aan werk. Ninou spreekt ouderen aan en roept hen op om plaats te maken voor jongeren. Dat is belangrijk voor de toekomst van Senegal.

 

Ik denk dat de basis van het probleem ons onderwijssysteem is. Dat zou moeten worden aangepast, zodat ons onderwijs aansluit bij onze daadwerkelijke economische situatie." 

Bekijk deze reactie en de video's op Facebook

Interview: Matou Sarr zoekt een stage

Ninou bezoekt een school voor een interview met Matou Sarr. Matou volgt daar een communicatie-opleiding. Ze vertelt hoe moeilijk het is om een stage te vinden. Werkgevers waarmee ze contact zocht, vroegen soms zelfs een seksuele tegenprestatie, vertelt ze boos. En dat is helaas geen uitzondering, weten ze bij vakbond UDTS. De bond zet zich op allerlei manieren in om geweld en seksuele intimidatie van vrouwen op het werk tegen te gaan. Er wordt Frans en Wolof gesproken, maar via Facebook zijn ondertitels in het Engels beschikbaar.

Interview: Adama over leidinggeven en politiek actief-zijn

De vakbond UDTS heeft een zeer actief jongerencomité. Adama, de voorzitter van het jongerencomité staat centraal in een van de uitzendingen. Hij vertelt enthousiast over alles wat hij geleerd heeft bij de vakbond. Hij is ook deelnemer van de leiderschapstrainingen uit het programma van CNV Internationaal.

Adama is een van de weinige jongeren met een baan bij de overheid. Hij volgde maar liefst 3 stages voordat hij erin slaagde een contract te bemachtigen. En alhoewel hij wel een vaste baan heeft, valt het niet mee om rond te komen van zijn salaris. 

Adama heeft een druk bestaan. Naast zijn baan en zijn vakbondswerk is hij ook actief in de lokale politiek in zijn woonplaats dichtbij Dakar en op landelijk niveau. Daar wil hij de stem van de jongeren laten horen, om te zorgen dat er meer gedaan wordt. Fatsoenlijke banen voor jongeren - daar zet hij zich voor in.

 

Adama volgde maar liefst drie stages voordat hij erin slaagde een contract bij de overheid te bemachtigen.

 

 

"Ik ken veel jongeren die gepromoveerd zijn. Zelfs met betere cijfers dan ik. Uitgerekend zij hebben moeite om een baan te vinden!" 

 

 

Interview: het jonge team van Ousmane Dramé 

Ousmane Dramé staat aan het hoofd van CEDDA, een bedrijf dat zich richt op duurzame ontwikkeling in Afrika. Zijn doel is om jongeren klaar te stomen voor en hen te verzekeren van een professionele carrière. Daarmee onderscheidt hij zich van andere werkgevers. Ninou gaat met hem in gesprek en reageert enthousiast op zijn houding. "Hij laat een frisse wind waaien door werkgeversland."

 

Meer straatgesprekken en interviews 

 

Publicatiedatum 18 05 2022