DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Senegal: Training verbetert de aansluiting op de arbeidsmarkt voor jongeren

Gratis onderwijsvouchers dankzij de vakbond

De gebrekkige aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt is een groot probleem in Senegal. Zelfs met een diploma op zak vinden jongeren vaak moeilijk een baan. Mede dankzij inzet van de vakbond is in Senegal het Skills-programma (Transformation pour l’Utilisation des Compétences Professionelles) gelanceerd. Dit programma is gericht op het bieden van beroepsgerichte opleidingen aan jonge afgestudeerden, specifiek afgestemd op de arbeidsmarkt.

Senegal Youth Job Training Skills Education

Opleidingsvouchers

Dankzij dit programma kunnen 2000 jongeren gebruik maken van gratis opleidingsvouchers. Hiermee kunnen jongeren zich inschrijven voor basisopleidingen die variëren van één tot drie jaar. Dit initiatief is erop gericht jongeren te helpen verschillende diploma’s te behalen, zoals het Certificat d’Aptitude Professionnel (CAP), een getuigschrift van beroepsbekwaamheid. Het programma biedt een jongeren perspectief, door hen de vaardigheden te geven die ze nodig hebben om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.

Senegal Youth Job Training Skills Education

 

 

Jongeren vinden eindelijk een baan Aïda Sene, die is afgestudeerd aan de Nationale School voor Toegepaste Economische Wetenschappen, heeft dankzij het programma eindelijk een baan gevonden als lerares. Ze is ook lid van het jongerencomité van partnervakbond UDTS.

 

Khadiatou Diouf, een senior civiel ingenieur, werkt nu voor het Consortium Sénégalais d’Entreprises SDE. Haar succes is een voorbeeld van de impact van het programma en hoe het de carrièrekansen voor jonge professionals in Senegal vergroot.

Betere kansen voor jongeren

De opleidingsvouchers openen de deur naar op opleidingsmogelijkheden maat, die ervoor zorgen dat jongeren beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Dit geldt vooral voor nationale en multinationale bedrijven die op zoek zijn naar goed opgeleide werknemers.

Impact van CNV Internationaal

Senegal Youth Job Training Skills Education

Het pleidooi dat CNV Internationaal en de lokale partnervakbond UDTS samen gevoerd hebben heeft belangrijke rol gespeeld hierbij. In samenwerking met de overheid, werkgevers en de directeur-generaal van het Fonds de Financement de la Formation Professionnelle et Technique (3FPT) is er gezorgd dat deze vouchers beschikbaar zijn gekomen. Dit heeft geleid tot opleidingsmogelijkheden op maat, waardoor jongeren beter voorbereid zijn op een baan bij zowel nationale als multinationale bedrijven.

Publicatiedatum 28 05 2024