DonerenNieuwsbrief

Goede dialoog leidt tot principeakkoord

“In Oost-Kalimantan weten werkgeversorganisatie APINDO en de werknemers elkaar afgelopen jaren steeds beter te vinden,” vertelt Bambang Setiono van vakbond KSBSI. Het belang van Kalimantan neemt toe sinds de regio is aangewezen als locatie voor de nieuwe hoofdstad van Indonesië (“IKN, New State Capital). Ook beschikt Kalimantan over veel natuurlijke hulpbronnen.

“Met steun van CNV Internationaal blijven we leren hoe we beter de dialoog kunnen voeren. Een goede dialoog voer je zonder het ego voorrang te geven, door elkaars mening te respecteren. We hebben ook onze kennis vergroot en geleerd om gegevens te gebruiken bij het argumenteren.

We hebben geleerd ons op gezamenlijke belangen te concentreren, elkaar te vertrouwen en eerlijk te zijn.

Op 7 september 2020 is er een principeakkoord (Industrial Relations Agreement) gesloten tussen de vakbonden, werkgeversorganisatie Apindo en het ministerie van Arbeid en Werkgelegenheid. "Door deze methoden te gebruiken, groeit het vertrouwen van werkgevers en de overheid en is het makkelijker om samen tot oplossingen te komen. Dat zien onze leden en dat vergroot hun vertrouwen in ons. Dat maakt het voor ons ook weer gemakkelijker om hen te organiseren en met leden te communiceren."

“Harmonieuze en goede arbeidsverhoudingen in Oost-Kalimantan onderhouden. Dat is niet eenvoudig, maar dat dit toch mogelijk is bewijzen we door deze collectieve overeenkomst.’’

Slamet Brotosiswoyo, voorzitter van de werkgeversorganisatie DPP Apindo Kaltim.

Het werkt | Lees meer verhalen van verandering

Lees meer over sociaal dialoog

Publicatiedatum 22 12 2021