DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

De enige suikervakbond in Guatemala staat nu sterker

Na jaren van geweld en onderdrukking is de rust weergekeerd

Tientallen jaren van geweld en onderdrukking hebben vakbondswerk in de suikerindustrie in Guatemala vrijwel onmogelijk gemaakt. De vakbond in de Palo Gordo-suikerfabriek is de enige die is overgebleven. Met deze vakbond werkt CNV Internationaal samen. 

“We staan nu sterker. Vóór de samenwerking met CNV Internationaal waren we geïsoleerd. Er was veel angst. Nu groeit ons vertrouwen, we verlangen ernaar te werken aan verbetering.”

Na veel problemen is de rust weergekeerd bij Palo Gordo. Het bedrijf probeert nu ook de Bonsucro-certificering te behalen, de standaard voor verduurzaming van de suikerproductie.  Van de elf suikerproducenten in Guatemala zijn er tot nu toe slechts vier gecertificeerd door Bonsucro.

Vakbondsleiders kampen in Guatemala met veel represailles. Mensen die openlijk lid zijn van de vakbond lopen het risico onterecht ontslagen te worden en soms zelfs uit hun huizen gezet te worden. 

 

Kijk ook de korte documentaire over vakbondswerk in Guatemala

 

Steeds meer suikerbedrijven worden opgesplitst. Werknemers zijn niet meer in vaste dienst maar werken via onderaannemers. Uit ons onderzoek blijkt dat deze outsourced arbeiders veel slechtere arbeidsvoorwaarden hebben. 

Om werknemers in de suikerindustrie voor te lichten over hun arbeidsrechten en hen te helpen zich te organiseren is CNV Internationaal een proces van training en organisatie gestart. 

 

Veel werknemers kennen hun arbeidsrechten niet. CNV Internationaal maakte een serie eenvoudige Spaanstalige video's waarin "Don Pepe Derecho" ("Don Pepe van de Rechten") uitleg geeft.

 

In de suikerregio langs de Stille Oceaan aan de zuidkust van Guatemala werkt CNVoen we dat samen met twee vakbondsorganisaties. In dit gebied is de grond het meest vruchtbaar. Dit is daarom de meest productieve regio voor de belangrijke exportindustrie van met name suiker en palmolie.

 

In de suikerregio langs de Stille Oceaan aan de zuidkust van Guatemala werkt CNV Internationaal samen met twee vakbondsorganisaties. In dit gebied is de grond het meest vruchtbaar. Dit is daarom de meest productieve regio voor de belangrijke exportindustrie van vooral suiker en palmolie.

 

De suikerfabriek Palo Gordo probeert nu ook de Bonsucro-certificering te behalen

Steeds beter geworteld

“We staan sterker doordat we als vakbond in de Palo Gordo fabriek nu zijn aangesloten bij zowel de landelijke vakbond als bij het Centraal-Amerikaanse netwerk van suikerbonden. 

Vóór de samenwerking met CNV Internationaal waren we geïsoleerd. Er was veel angst. Nu groeit ons vertrouwen, we verlangen ernaar te werken aan verbetering.”

Tijdlijn van verandering

Meer weten over het werk van CNV Internationaal in de suikersector?

Publicatiedatum 02 08 2022