DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Bolivia: Vakbond onderhandelt hoger stukloon voor suikerrietkappers

Een kleine maar belangrijke stap die hoop geeft op een een leefbaar loon

Als we alle producten met suiker zouden weglaten zouden supermarkten erg leeg worden. Maar ondanks hun onmisbare maar zware werk worden suikerrietwerkers in de Boliviaanse regio Santa Cruz al vele jaren uitgebuitg en hun rechten worden niet erkend. Maar met de collectieve arbeidsovereenkomst 2023 is er een belangrijke omslag gemaakt. Ze hebben ze niet alleen een kleine loonsverhoging gekregen, maar ook geloof in hun krachten macht.

Suikerrietsnijders (Zafreros) worden betaald per hoeveelheid suikerriet die ze snijden. “de onderhandelde loonsverhoging van Bs 30 naar Bs 31 voor verbrand suikerriet, en Bs 35 naar Bs 36 voor vers suikerriet lijkt misschien bescheiden”, zegt vakbondsleider Hernán Anagua. Hoe hard ze ook werken, het is verre van een leefbaar loon, “maar het is een eerste belangrijke stap richting eerlijke betaling van hun zware werk. Het brengt hoop voor de 7.000 arbeiders die onze vakbond vertegenwoordigt, hun gezinnen en de hele gemeenschap waarin zij leven.

Sugarcane truck workers Bolivia

Verandering dankzij data van de Fair Work Monitor

Dit succes kwam niet zomaar. Er ging een traject van gezamenlijke acties en met gegevens uit de CNV Internationaal’s Fair Work Monitor aan vooraf. Met de steun van CNV Internationaal voerde de vakbond onderzoeken uit naar de kosten van levensonderhoud, die cruciaal bewijs leverden om hun eisen aan de onderhandelingstafel kracht bij te zetten. Met de steun van lokale autoriteiten en regeringsdepartementen werd de uitvoering van de overeenkomst verzekerd, waardoor de impact van dit succes verder wordt versterkt.

Vooruitkijken: Voortbouwen op resultaten voor een betere toekomst

De strijd voor arbeiders in de suikerrietteelt is nog lang niet ten einde. Samen met de vakbondhopen we de successen van 2023 te herhalen en verder gebruik te maken van de Fair Work Monitor en de Economische onderzoeken van de Suikersector om nog betere resultaten te behalen, voor de suikerrietkappers in Santa Cruz. Het is ons doel om werknemers weerbaarder te maken. Ze verdienen waardigheid en respect, en we zijn van plan om door te gaan, op weg naar een betere toekomst voor iedereen die in de suikerrietvelden van Santa Cruz werkt. En niet alleen daar, via onze internationale inzet richting bedrijven en via het suikernetwerk werken we ook aan verbetering voor de mensen die in suikersector werken in Bolivia, Costa Rica, Colombia, El Salvador, Honduras en Nicaragua.

sugarcane worker

Publicatiedatum 28 05 2024