DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

9,5% loonsverhoging voor suikerarbeiders

Verhalen van verandering

“Met data in de hand onderhandelen we betere lonen” In 2022 slaagden Nicaraguaanse vakbonden erin een geweldige loonsverhoging van 9,5% te onderhandelen met de suikerfabrieken. Hiervan profiteren 35.000 werknemers en hun gezinnen.

 

“We hebben veel geleerd over leefbaar loon, vooral sinds CNV Internationaal lid is geworden van de certificeringsorganisatie Bonsucro. Als vakbonden zijn we nu niet meer alleen actief binnen de suikerrietplantages aan het begin van de waardeketen. We bereiken ook inkopers, handelaren, producenten en certificeerders hogerop in de productieketen.”

Een stap naar leefbaar loon

De Nicaraguaanse federatie van suikervakbonden, CONFETRAYD, leidde de onderhandelingen. Carlos Ramírez van Sitracom, de vakbond van de suikerfabriek Montelimar, was bij de onderhandelingen betrokken. “Dit is een stap op weg naar een leefbaar loon. Overheden en multinationals spreken daar wel al over, maar de lonen zijn met deze loonsverhoging nog zeker niet op leefbaar niveau. In de toekomst hopen we wel een leefbaar loon te bereiken voor suikerarbeiders. Dat zou veel veranderen voor hen en hun families.”

Fair Work Monitor

De vakbonden maken sinds 2022 gebruik van de Fair Work Monitor. CNV Internationaal ontwikkelde deze participatieve digitale monitoringstool, waarmee vakbonden informatie over arbeidsomstandigheden bij werkenden kunnen ophalen. Carlos: “Om goed te kunnen onderhandelen moeten we als vakbonden zelf data in kaart kunnen brengen. Denk aan wat mensen verdienen en wat de kosten zijn van hun levensonderhoud. Dit jaar hebben we daarmee een begin gemaakt. Met data in de hand kunnen we uiteindelijk betere lonen onderhandelen.”

Netwerk CONFETRAYD is ook lid van het Netwerk van Suikervakbonden voor Midden-Amerika. Hierin werken vakbonden uit Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua samen. CNV Internationaal ondersteunt dit netwerk onder andere door het geven van trainingen in het gebruik van de Fair Work Monitor en hoe ze een leefbaar loon kunnen bepalen. “In het netwerk werken we samen aan gemeenschappelijke doelstellingen."

Verbeteringen die andere vakbonden in hun cao hebben bereikt, kunnen wij ook in onze cao doorvoeren.” Carlos Ramírez van Sitracom, de vakbond van de Nicaraguaanse suikerfabriek Montelimar. “We hebben veel geleerd over leefbaar loon, vooral sinds CNV Internationaal lid is geworden van de certificeringsorganisatie Bonsucro. Als vakbonden zijn we nu niet meer alleen actief binnen de suikerrietplantages aan het begin van de waardeketen. We bereiken ook inkopers, handelaren, producenten en certificeerders hogerop in de productieketen.”

Meer weten

Meer weten over het werk van CNV Internationaal in de suikersector? Kijk op

Publicatiedatum 08 06 2023