DonerenNieuwsbrief
HomeActueelVerhalen

Benin verhoogt minimumloon

Accent blíjven leggen op sociale dialoog

“Onze inspanningen werpen hun vruchten af", aldus Noel Chadaré, leider van partnervakbond COSI in het West-Afrikaanse Benin. Hij doelt daarmee op de aankondiging dat de regering het minimumloon gaat verhogen. COSI en andere vakbonden oefenden hiervoor langdurig druk uit.

 

“Hé, is dit alles!? 
Wat dachten jullie dan? Dit is alleen maar een informatiebijeenkomst.”

Sinds 2016, toen Talon president van Benin werd, vaart het land een liberale koers. Dat pakt niet goed uit voor veel werkenden op het gebied van salaris, sociale voorzieningen en belasting. COSI overlegde veelvuldig met andere vakbonden over verbetering van de positie van werknemers en sprak daarnaast regelmatig met werkgeversorganisaties en autoriteiten. 

Steeds weer stond het minimumloon op de agenda. Ook in de media en tijdens openbare toespraken werd verhoging van dit loon steeds aan de orde gesteld. Volgens Chadaré is het belangrijk om in gesprek te blijven en de overheid ook te overtuigen van het belang van een goede sociale dialoog: “Het komt erop aan onze overtuigingskracht vast te houden. De strijd is nooit voorbij. Ons doel is nu dat de mate waarin het minimumloon wordt verhoogd, voor werknemers daadwerkelijk het verschil maakt voor een betere kwaliteit van leven.” Het blijft belangrijk dat de vakbond nauwlettend toeziet op het daadwerkelijk invoeren van een hoger loon.

 

 

“Ons doel is dat de verhoging van het minimumloon, voor werknemers daadwerkelijk het verschil maakt voor een betere kwaliteit van leven”

 

- Noël Chadaré,leider partnervakbondCOSI-Benin

Bekijk hier een video waarin Noel Chadaré met verschillende autoriteiten spreekt over werkomstandigheden in de landbouwsectorLees hier meer over de kracht van sociale dialoog in Benin in tijden van crisis

Publicatiedatum 17 04 2022