DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vakbondsleiders Cambodja op borgtocht vrij

Direct Contact Mission ILO werpt waarschijnlijk vruchten af

Acht van de elf Cambodjaanse vakbondsleiders die begin dit jaar werden opgepakt tijdens vreedzame acties, zijn op borgtocht vrijgelaten. De acht vrijgelaten vakbondsleiders zijn vrouwen, drie mannelijke arrestanten zitten nog in de gevangenis. Hoewel het positief is dat zij nu weer thuis kunnen zijn, lijkt het er op dat de aanklachten tegen hen daarmee nog niet zijn vervallen. 

De vakbondsleiders en –leden werden begin dit jaar opgepakt tijdens vreedzame protesten tegen een massaontslag bij werkgever NagaWorld Casino. Vakbond Labour Rights Supported Union of Khmer Employees van NagaWorld (LRSU) organiseerde de protesten. CNV Internationaal steunde de internationale oproep tot vrijlating van de gevangen vakbondsleiders, ook CNV-leden zetten hun handtekening. De LRSU is geen partnervakbond van CNV Internationaal. 

NagaWorld en het ministerie van Arbeid doen door middel van deze vrijlating een poging aan de wereld te laten zien dat de rechtenschendingen tot een einde zijn gekomen en dat de strijd voorbij is. 

Later deze maand is er een tripartiete Direct Contact Mission van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in Cambodja. Het heeft er alle schijn van dat deze internationale bijeenkomst de druk heeft verhoogd om de vakbondsleiders nu vrij te laten. Vakbondspartners van CNV Internationaal nemen deel aan deze internationale meeting. 

Je stem laten horen? De LabourStart Campaign, die pleit voor onmiddellijke vrijlating van alle gevangengenomen activisten, is nog steeds actief!

Publicatiedatum 16 03 2022