DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vakbonden Indonesië pleiten voor wet tegen seksueel geweld

Goede wetgeving draagt bij aan de veiligheid van werknemers in de textielindustrie. Dit schrijft een alliantie van Indonesische vakbonden deze week in een persbericht, waarin zij pleiten voor het aannemen van de wet tegen seksueel geweld (Bill of Elimination of Sexual Violence). Er werken miljoenen mensen in de textielindustrie in Indonesië, het merendeel van de werknemers is vrouw. Partnervakbond Garteks-KSBSI van CNV Internationaal is een van de initiatiefnemers van The Indonesian Garment Workers Alliance.

Uit eerder onderzoek* blijkt dat ruim 56 procent van de vrouwen in de textielindustrie te maken heeft (gehad) met seksuele intimidatie op het werk; van vervelende opmerkingen tot aanranding. CNV Internationaal is partner van vakbond Garteks-KSBSI, die zich al jaren inzet voor het verbeteren van werkomstandigheden in de textielindustrie in Indonesië.  Zo geeft de Indonesische vakbond onder meer (weerbaarheids)trainingen aan werknemers en leidinggevenden over het voorkomen van seksuele intimidatie.

ILO Conventie 190

Garteks-KSBSI is een van de initiatiefnemers van de vakbondsalliantie tegen seksueel geweld op de werkvloer. De betrokken vakbonden spraken vorige week met het Indonesisch parlement over het belang om de wet Elimination of Sexual Violence aan te nemen. Duidelijke wetgeving kan het makkelijker maken om goede cao-afspraken te maken over veilig werken. Daarnaast pleitten de vakbonden voor het ratificeren door de Indonesische overheid van ILO Conventie 190. Deze conventie van de VN-organisatie voor arbeid ILO, biedt werknemers bescherming tegen intimidatie en seksueel geweld op het werk.

* Onderzoek van Marahdika Women “Sexual Harassment and Ignorance of Maternity Rights in Garment Workers: A Study of Women Garment Workers at KBN Cakung in 2017”.

Publicatiedatum 03 09 2021