DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Kansen voor sociale dialoog met vakbeweging in Nicaragua

De president van Nicaragua, Daniel Ortega stopt onder zware druk van heftige protesten in het land de voorgenomen versoberingen van het sociale stelsel. Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal: “Dat is één stap vooruit. Ook een goede stap is dat werkgevers zich achter de demonstranten lijken te hebben geschaard. Dat biedt kansen voor een goede sociale dialoog tussen werkgevers en vakbonden in de nabije toekomst.”

“Onze Nicaraguaanse vakbondspartner Confetrayd bespreekt in de suikerrietbranche al alternatieve sociale hervormingen, die wel ten gunste van iedereen zouden moeten komen”, aldus Van Wijngaarden.

Afgelopen week leidden de plannen van president Ortega tot gewelddadige protesten in het gehele land. Gepensioneerden gingen de straat op omdat de regering de pensioenen eenzijdig wilde versoberen en tegelijk de sociale zekerheidspremies van werknemers wilde verhogen.

Van Wijngaarden: “Het lijkt er nu op dat de regering luistert naar de stem van het volk en het besluit terugdraait om het sociale zekerheidsstelsel eenzijdig te versoberen om zo de financiële crisis te bedwingen.

De president zei te willen praten met bedrijven, maar ondernemers hebben in een verklaring laten weten dat gesprekken pas mogelijk zijn als er een einde komt aan de onderdrukking door politie en opgepakte demonstranten worden vrijgelaten.

CNV Internationaal is al enige jaren actief met het ondersteunen van vakbondspartners en werknemers in de suikerrietbranche in Nicaragua. Een van de belangrijkste grondstoffen voor het land.

Wil je meer lezen over de activiteiten van CNV Internationaal in Nicaragua? Kijk dan hier:


Meer over de arbeidsomstandigheden van suikerrietkappers in Midden-AmerikaSteun de suikerrietkappers in Nicaragua

Publicatiedatum 23 04 2018