Inzet living wages binnen de Bonsucro Production Standaard
De komende tijd krijgt de Bonsucro Production Standard een update. CNV Internationaal levert hier, als lid van Bonsucro en vertegenwoordiger van werknemers, een actieve bijdrage aan. Volgens CNV Internationaal is het inzetten op living wages (leefbaar loon) nodig om de geloofwaardigheid van de standaard te vergroten.
Volgens Marit Maij, managing director bij CNV Internationaal past het LivingWage-concept perfect in de Bonsucro Production Standard. “De vraag van de markt, om leefbaar loon onderdeel te maken van duurzaam ondernemen binnen waardeketens, neemt steeds meer toe.”
Zoals bij veel andere certificeringsorganisaties lag ook bij Bonsucro de focus de afgelopen jaren met name op economische- en milieuaspecten. “Nu is het tijd om ook aandacht te geven aan de ontwikkeling van sociale duurzaamheid. Helemaal nu de crisis rondom COVID-19 zo duidelijk laat zien waar het mis gaat.”
Door deze sociale component een sterkere positie te geven wordt voorkomen dat werknemers aan het begin van de waardeketen tijdens deze mondiale crisis de hoogste prijs betalen.
Minimum loon vaak veel lager dan een leefbaar loon
Voor de business case van de Bonsucro Production Standaard is het garanderen van een minimumloon niet genoeg om geloofwaardig te blijven. Recente onderzoeken van ngo’s laten zien dat in veel gevallen het minimumloon ver af staat van het leefbaar loon.
Steeds meer investeerders zullen de garantie willen dat er leefbare lonen worden betaald in de beursgenoteerde bedrijven waarin zij investeren (de grote opkopers van suiker). Investeerders in de agrifoodsector besteden aandacht aan het LivingWage-concept.
Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse Platform Living Wage Financials, welke bestaat uit financiële instellingen die beleggingen doen. Zij zijn begonnen om een leefbaar loon te stimuleren in de kledingindustrie en kijken nu ook naar voedselmerken en supermarkten.
Het LivingWage-concept voorkomt een race naar de bodem
De (arbeids)markt bepaald in zekere mate de hoogte van de lonen. Maar de markt werkt niet perfect. Kinderarbeid, dwangarbeid en gezondheidsklachten maken dat de lonen op de arbeidsmarkt vaak te laag zijn.
Het nationale minimumloon is dus helaas geen garantie voor een leefbaar loon. Het concept van een leefbaar loon is van belang om de uitwassen van de markt en een race naar de bodem tegen te gaan.
Publicatiedatum 26 05 2020