DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Impact van COVID-19 op werknemers in de textielindustrie

Het coronavirus houdt de wereld nu bijna 2 jaar in zijn greep. Naast zorgen over gezondheid, hebben miljoenen werknemers wereldwijd hun baan en inkomen verloren. Dat heeft een enorme impact op hun leven. CNV Internationaal komt op voor de rechten van werknemers, samen met lokale partnervakbonden. 

Armoede

Vooral in landen waar al veel armoede was, is de impact van de pandemie enorm. Mensen werken veel minder uur of verliezen hun baan door lockdowns of omdat fabrieken (tijdelijk) moeten sluiten door afnemende orders. Veel werknemers komen in geldproblemen door deze omstandigheden, dit heeft uiteraard ook effect op hun gezinnen. 

Het verhaal van Yin

Yin werkt in de textielindustrie in Cambodja. Daar naait zij sportbroeken. Daarnaast is zij actief vakbondslid. COVID-19 heeft ook een enorme impact op haar werk en privé-leven: 'In het begin ging ik zoals gewoonlijk naar mijn werk. Maar toen er veel gevallen waren van besmettingen, moesten we naar testlocaties, met busjes of tuk tuks. Dat was niet prettig, want stel dat er iemand besmet was en je zit met zoveel mensen bij elkaar, dan is de kans groot dat andere mensen in dat voertuig ook besmet raken.'

Geld verdienen

'Geld verdienen tijdens de uitbraak was erg lastig,' zegt Yin. 'Ik weet dat sommige werkgevers slechts 50 procent van het basissalaris uitbetaalden. Ook ik had te weinig geld om alles te kunnen betalen voor mij en mijn familie.'  

Quarantaine

 'Omdat ik had gewerkt met iemand met corona, moest ik twee weken in quarantaine in een flat. Ik was 14 dagen alleen in deze kamer. Na die weken moest ik nog een test doen en – ook al was de test negatief- nog een week in quarantaine. In die tijd at ik alleen eieren, noedels en vis in blik.', aldus Yin. 

foto's Andy Ball

"In die tijd at ik alleen eieren, noedels en vis in blik."  

Solidariteit

CNV Internationaal vindt solidariteit belangrijk, juist ook in deze tijd. We werken nauw samen met lokale vakbonden, zoals met de vakbond in Cambodja die opkomt voor de belangen van werknemers in de textielindustrie. Meer informatie lees je op de themapagina.

Steun

Je kunt het werk van CNV Internationaal steunen. Word donateur of doe een eenmalige donatie.

Veel dank!

Publicatiedatum 23 12 2021