DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

multinational Glencore stops mining coal in colombia

Zonder voorafgaand overleg met vakbonden, lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden heeft mijnmultinational Glencore aangekondigd dat het zal stoppen met het delven van steenkool in Colombia. Het vertrek van mijnbouwbedrijf Prodeco, een dochteronderneming van Glencore uit Colombia, zal leiden tot massale werkloosheid in de mijnregio. In een brief aan Glencore  dringt CNV Internationaal-voorzitter Anneke Westerlaken aan op sociale dialoog met mijnwerkers, hun vakbonden en de overheid.

“De Nederlandse ervaring met onze eigen sluitingen van kolenmijnen laat zien dat een goed sociaal plan en investeringen cruciaal zijn om de onvermijdelijke negatieve impact op de regio te verzachten”, zegt Westerlaken.

CNV Internationaal roept Glencore op verantwoordelijk en in overeenstemming met de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen te handelen, om een rechtvaardig transitieproces mogelijk te maken.

“De ervaring met onze eigen sluitingen van kolenmijnen in Nederland laat zien dat een goed sociaal plan en investeringen cruciaal zijn om de onvermijdelijke negatieve impact op de regio te verzachten”
Brief aan Glencore 

Afkoopvoorstel

Luis Fernando Ramírez, voorzitter van de regionale vakbond Sintramienergetica la Jagua de Ibirico, zegt dat de Prodeco-groep een extern advocatenkantoor heeft ingehuurd om contact op te nemen met elke werknemer over het vrijwillige pensioenplan van Prodeco.

Dit plan, waarschuwt Ramírez, "betekent dat zij afstand doen van hun arbeidsrechten, hun bestaande collectieve arbeidsvoorwaarden en zelfs de mogelijkheid om rechtszaken tegen het bedrijf aan te spannen. De geboden bedragen zijn belachelijk in vergelijking met wat ze verdienen."

Kijk het verhaal van vakbondsleider Olver Galindo:

 

Prodeco laat veel zieke werknemers achter: "We hebben een groot aantal collega's bij PRODECO die lijden aan longziekten en aandoeningen van gewrichten en spieren ", waarschuwt Jairo Córdoba, secretaris-generaal van Sintradem, de Nationale Unie van Zieke en Gehandicapte Arbeiders van de Mijnbouw. Sector.

Energietransitie

De wereldwijde ontwikkeling om over te schakelen van fossiele energiebronnen om de CO2-uitstoot te verminderen en een klimaatcrisis te voorkomen, heeft grote impact op het gebruik van steenkool als energiebron. Dit is al goed zichtbaar in Europa. Zo heeft Nederland besloten kolencentrales te sluiten om de klimaatdoelen te halen.

Om deze redenen roept CNV Internationaal Glencore op om verantwoordelijk en in overeenstemming met de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen te handelen en een rechtvaardig transitieproces mogelijk te maken.

Brief aan Glencore 

Lees ook:

Mijnbouwbedrijf Glencore / Prodeco vertrekt uit Colombia

Uitgebreid achtergrond artikel met (Spaanstalige) podcasts 

Publicatiedatum 02 03 2021