DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal spreekt Kamerleden: Op weg naar eerlijke kleding!

“We hebben twee multicompany-cao’s gesloten; één in Vietnam en één in Indonesië. Maar er is nog een lange weg te gaan”, aldus CNV bestuurder Willem Jelle Berg. Hij sprak op 4 september in Nieuwspoort Den Haag de Tweede Kamerleden Achraf Bouali van D’66, Isabelle Diks van Groen Links en Kirsten van den Hul van de PvdA. Berg: “En daar kunnen we jullie steun hard bij gebruiken.”

Centraal stond wat de samenwerking van CNV Internationaal, FNV Mondiaal en kledingmerken vertegenwoordigd in de Fair Wear Foundation, de afgelopen tijd heeft gebracht op het gebied van betere arbeidsomstandigheden voor werknemers in de internationale kledingketen.

Berg: “We leiden nu lokale mensen op. Dus Vietnamese en Indonesische sociale partners. Om zo een olievlek teweeg te brengen. In een programma: Train de trainers. Zo krijgen de vakbondsvertegenwoordigers en werkgeversvertegenwoordigers door ons les in de sociale dialoog. Hoe ga je op een constructieve manier onderhandelen om het geheel voor alle partijen te verbeteren?”

“Zo hopen we meer multicompany-cao’s in versneld tempo door onze internationale vakbonds- en werkgeverspartners te laten realiseren. Een lange complexe weg, die in West Europa ook tientallen jaren heeft nodig gehad. Maar wel de beste en constructiefste weg”, aldus Berg.

Begin april dit jaar sprak hij de Tweede Kamerleden ook al tijdens hun handelsreis in Hanoi, Vietnam. Hij was daar om te praten over sociale dialoog met de Vietnamese overheid, vakbond en uiteraard met de werknemers. 
 


In juli is het handelsakkoord tussen Europa en Vietnam gesloten. Dat betekent dat handel tussen Nederland en Vietnam ook gaat groeien. Berg: “Maar ook dat landen zoals Vietnam nu wel stappen moeten zetten op het gebied van internationale mensen- en arbeidsrechtenverdragen.

De textielsector is een belangrijke markt voor Nederland én Vietnam. En deze markt groeit,  steeds meer kleding gaat richting Nederland.

De reis naar Vietnam afgelopen april, was ook een mooi vervolg van een eerder bezoek. Eén jaar geleden tekende Henk van Beers, vertegenwoordiger van CNV Internationaal samen met de Vietnamese vakbond VGCL een overeenkomst om te starten met de onderhandelingen van een multi-company-cao. Afgelopen zomer is in de Van Lam-regio, vlakbij Hanoi, de allereerste Vietnamese multi-company-cao gesloten.

Samen met de Vietnamese partnervakbond VGCL en de werkgeversorganisatie VCCI sloten vijf textielfabrieken één gezamenlijke cao. Dat betekent dat ruim 4.000 textielwerknemers er op vooruit gaan.

 

 

Het resultaat is dat er een nieuwe cao is met een looptijd van twee jaar. Werknemers krijgen een dertiende maand uitbetaald en een toeslag voor maaltijden.

En alle werknemers hebben voortaan recht op veertig minuten pauze halverwege hun achturige werkdag. En ze hebben recht op een betaalde vrije dag voor vakbondstraining.

“Daarom is het zo belangrijk dat we niet alléén werken, maar in een partnerschap optrekken samen de andere vakbond en met de textielmerken vertegenwoordigt door de Fair Wear Foundation. Door samen te werken met Nederlandse en Europese kledingmerken spelen we een rol in het verbeteren van de vrijheid van werknemers en vakbonden wereldwijd”, aldus Berg.

 

Gerelateerd nieuws:

Eerste multicompany cao in Vietnam

Video over Multicompany CAOCNV Internationaal over handelsmissie Vietnam

Vietnam en Europa tekenen vrijhandelsverdrag

Publicatiedatum 05 09 2019