DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

CNV Internationaal en InRetail leveren input in aanloop naar nieuwe Vietnamese arbeidswet

Vandaag debatteert het Vietnamese parlement over een nieuwe arbeidswet. “Die wet is belangrijk voor iedereen in het land," zegt Willem Jelle Berg, lid van het Dagelijks Bestuur van het CNV, vanuit Vietnam. Hij spreekt daar over de toegevoegde waarde van sociale dialoog tijdens een conferentie met het Vietnamese parlement, het Ministerie van Arbeid en de werkgeversorganisatie. De Nederlandse ambassadeur in Vietnam, Elsbeth Akkerman opende de conferentie.

“Bijzonder om in een land met zo'n andere politieke cultuur te spreken over sociale dialoog en cao-onderhandelingen, en dit ook samen met de werkgeversorganisatie te kunnen doen”, zegt Willem Jelle Berg. 

“Binnenkort wordt er gestemd over deze wet. Dus dit is hét moment om deze wet te voeden met best practices uit Nederland en expertise over het poldermodel, sociale dialoog en cao onderhandelingen."  
 


CNV Internationaal or deze conferentie samen met de Nederlandse werkgeversorganisatie InRetail. Femke den Hartog spreekt namens InRetail tijdens deze conferentie. “Ook door dit samen te organiseren laten we de polder in praktijk echt zien”, aldus Willem Jelle Berg.
 

|
Vertrouwen tussen werknemers en werkgevers

CNV en InRetail zijn hier op uitnodiging van de Vietnamese vakbond, VGCL. De  10,3 miljoen leden van de VGCL zijn verdeeld over veel verschillende sectoren variërend van  textiel tot technologie.

“Tijdens het seminar delen we kennis op het gebied van sociale dialoog en leggen we de nadruk op het belang van wederzijds vertrouwen tussen werknemers en werkgevers," aldus Willem Jelle Berg.

Multicompany cao

In september 2018 is de CNV-bestuurder ook aanwezig geweest bij het ondertekenen van een  overeenkomst om te komen tot een sociale dialoog en cao onderhandelingen. Die overeenkomst leidde afgelopen zomer al tot de eerste multicompany cao (cao voor meerdere bedrijven uit één sector of regio) met vijf grote textielbedrijven in Vietnam.

In Vietnam is een cao een wettelijke afspraak op landelijk niveau. Aanvullende afspraken tussen werkgevers en werknemers op sector of plaatselijk niveau zijn niet gebruikelijk.

“Samen met InRetail kunnen we op dit belangrijke moment in de onderhandelingen over de nieuwe arbeidswet  zowel  input geven vanuit Nederland aan zowel de overheid, de werkgeversorganisatie, het parlement als  de vakbond.

 

Eerste multi-company cao in Vietnam

Samen naar een eerlijke kledingindustrie

Fair Wear, CNV Internationaal en Mondiaal FNV werken met kledingmerken in Europa en met fabrieken en kledingarbeiders in Azië en Afrika samen aan betere arbeidsomstandigheden. De organisaties vormen samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken een partnerschap.

Makers en merken moeten de handen ineenslaan voor Fair Fashion Strategisch partnerschap textielproductie Azië

Publicatiedatum 23 10 2019