DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Glencore neem verantwoordelijkheid in Peru

"We nodigen Glencore uit voor een open en constructieve dialoog, omdat we zorgelijke berichten ontvangen van onze vakbondspartners over de positie van flexwerkers in de Peruaanse mijnen", zegt Anneke Westerlaken,  voorzitter van CNV Internationaal. Deze maand stuurde CNV Internationaal een brief naar de directie van het Zwitserse Glencore, met daarin het verzoek verantwoordelijkheid te nemen voor alle werknemers in de keten.

Vakbondsvrijheid

Het lijkt er op dat vakbondsvrijheid in sommige mijnen in Peru niet gerespecteerd wordt. Westerlaken: "Mensen met een tijdelijk contract mogen vaak geen lid worden van een vakbond, terwijl dit een basisrecht is voor werknemers, dat door iedereen gerespecteerd moet worden."

Entrando la mina

Verder zijn er grote verschillen tussen werknemers met een vast en een flexibel contract.

Westerlaken: "Hoewel deze werknemers hetzelfde werk doen in de mijnen, verdienen de mensen met een tijdelijk contract minder en ontberen zij vaak de noodzakelijke trainingen om hun werk veilig te kunnen doen. We vragen Glencore hierop actie te ondernemen en discriminatie van werknemers, in welke vorm dan ook, te voorkomen."

Energietransitie

De metalen uit de mijnen in Peru worden ook gebruikt voor electronica in Nederland en zijn belangrijk voor de Europese energietransitie. 

Publicatiedatum 23 07 2021