In Indonesië wordt op grote schaal geprotesteerd tegen plannen van de regering voor een nieuwe Omnibuswet voor werkgelegenheid. Het wetsvoorstel is een ingrijpende hervorming van de arbeidswetgeving bedoeld om buitenlandse investeerders naar het land te trekken. Tegelijk dreigt afschaffing van pensioenregelingen en ontslagvergoedingen.
De Omnibuswet moet 79 bestaande wetten en meer dan 1.200 wetsartikelen gaan vervangen, variërend van arbeids- en mijnbouwvoorschriften tot bedrijfslicenties en milieuwetten. Het doel is om de administratieve rompslomp te verminderen en internationale bedrijven aan te trekken.
Omnibuswet maakt weg vrij voor flexibilisering en outsourcing
De vakbonden verzetten zich echter tegen de plannen omdat tegelijk bestaande arbeidsrechten in de knel dreigen te komen. Door het afschaffen van ontslagvergoedingen maakt de Omnibuswet de weg vrij voor flexibilisering en outsourcing en werknemers dreigen hun sociale zekerheid te verliezen. Zoals ouderdoms- en pensioenregelingen. Strafrechtelijke sancties voor werkgevers die zich niet houden aan de regels, dreigen te verdwijnen.
Vakbonden zoals vakcentrale KSBSI (op de foto vakbondsleider Elly en de vakbondsfederaties Garteks (textiel) Hukatan (o.a. palmolie) en F. Lomenik (partnerorganisaties van CNV Internationaal) verzetten zich hiertegen samen met andere vakbonden. Ze roepen de regering op om deze onderdelen te verwijderen uit het ontwerp voor de Omnibuswet. Niet alleen werknemers dreigen hierdoor in de problemen te komen, benadrukken de Indonesische vakbonden. Dit raakt alle Indonesiërs.
Publicatiedatum 13 08 2020