DonerenNieuwsbrief

Zij verbreekt de stilte

Een jonge vrouw komt binnen bij de helpdesk van vakbond COSI in Benin. Ze beweegt moeilijk. Ze wil haar verhaal wel delen, maar het kost haar zichtbaar moeite het onder woorden te brengen.Angèle is nog maar 16, leerling kapster. Onderweg voor een boodschap voor haar werk werd ze verkracht door vier mannen. Het ziekenhuis belde de hulplijn van vakbond COSI voor haar.

Drie van de vier daders werden opgepakt, maar Angèle heeft nog een lange weg te gaan. De steun van Philomène van de hulplijn van vakbond COSI heeft ze hard nodig.

"Brise le silence", oftewel verbreek de stilte, zo heet de campagne van deze vakbond om de hulplijn bekend te maken. Veel vrouwen durven het niet aan om een aanklacht in te dienen.

Angèle heeft wel de moed om dat te doen. Zij wil haar verhaal vertellen. Haar ouders staan achter haar. Vakbond COSI steunt haar en geeft juridische hulp bij het indienen van een aanklacht.

Wat kunnen we doen?

CNV Internationaal werkt samen met vakbonden in lage lonenlanden als Benin, Guatemala en Indonesië. Zij helpen vrouwen bij problemen op het werk.

Vakbondsleider Noel Chadare uit Benin is een campagne begonnen om niet alleen voor vrouwen, maar juist ook mannen te betrekken bij dit probleem. "Geweld tegen vrouwen is in mijn land een groot probleem. Als je ongewenst veel te jong zwanger raakt, dan betekent dat bijna automatisch een leven in armoede."

Verbreek de stilte

Er moet een mentaliteitsverandering komen, is de overtuiging van Chadare. "Daarom gaan we als vakbond naar markten, scholen en dorpspleinen om voorlichting te geven en erover te praten. Ook op de radio doen we mee aan een praatprogramma."

"Als vakbond hebben we een speciale hulptelefoon en een helpdesk waar vrouwen terecht kunnen. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. We willen dat werk heel graag uitbreiden en de bekendheid vergroten. Met uw bijdrage kunnen we meer vrouwen helpen! "


Ik wil meer weten