DonerenNieuwsbrief

Het verhaal van Falilatou uit Benin

Mijn naam is Falilatou Okalere, 22 jaar oud, ik woon in Cotonou (Benin, West Afrika). Ik heb vijf jaar lagere school. In Benin is enorm veel werkloosheid dus ik was al lang blij dat ik anderhalf jaar geleden werk vond in de huishouding bij een gezin.

Ik ben verantwoordelijk voor het schoonmaken, de was doen en strijken bij een gezin met 2 kinderen van 12 en 6 jaar oud. Mijn werkdag duurt van 7 ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds.

Eerst had ik had helemaal geen pauze, maar na veel aandringen heb ik nu gelukkig wel. Ik heb geen contract op papier en verdien 40.000 (veertigduizend) CFA (61 euro, dat het officiële minimum maandloon in Benin).


Mijn bazin reageert zich op mij af

Elke dag krijg ik een stortvloed van beledigingen en bedreigingen over me heen. Ze zegt steeds dat ze me zal laten vervloeken, zodat mij kwaad zal gebeuren. Als ze ruzie heeft met haar man of problemen met haar kinderen dan reageert ze dat op mij af. Ze heeft ook al vaak gezegd dat ze me dood zal steken met een mes en dat de politie haar daarvoor toch niet zal straffen. Ze zit me vaak achterna en probeert me te slaan. Dan vlucht ik weg.

Gelukkig ben ik lid van de vakbond voor huishoudelijk werkers van COSI. Dus ik ben naar het centrum voor bemiddeling van COSI gegaan voor hulp. Zij hebben mijn bazin uitgenodigd voor een gesprek met de bemiddelaar van COSI.

Het helpt dat vakbond COSI mijn werkgever heeft aangesproken

COSI heeft duidelijk gemaakt wat mijn rechten zijn en natuurlijk dat ze geen geweld mag gebruiken. Daarna ben ik weer teruggegaan naar mijn werk, want ik kan niet zonder. Ik ben wel bang dat het weer mis gaat. Maar ik weet dat ik altijd bij COSI terecht kan. Zodra ik genoeg gespaard heb, ga ik doen wat mijn droom is: een winkeltje beginnen.

Ik praat vaak met andere vrouwen die ook huishoudelijk werk doen. Zij begrijpen me. Dit werk wordt natuurlijk meestal gedaan door vrouwen. Het gebeurt zo vaak dat vrouwen mishandeld worden door hun baas, ook vaak seksueel.