DonerenNieuwsbrief

STOP Geweld tegen vrouwen op de werkvloer

CNV Internationaal heeft onderzoek gedaan naar geweld tegen vrouwen op de werkvloer. De uitkomsten zijn voor CNV Internationaal aanleiding om te pleiten voor betere internationale regelgeving om de problemen te kunnen aanpakken.

De situatie van werkende vrouwen in vier landen op vier continenten werd onderzocht: Honduras (Latijns-Amerika), Indonesië (Azië), Moldavië (Oost-Europa), Benin (West-Afrika).


Fysieke, verbale en psychologische intimidatie

In al deze landen kampen vrouwen binnen de werkomgeving met zowel fysieke als verbale vormen van geweld en ook met psychologische intimidatie. Dat kan variëren van suggestieve opmerkingen tot seksueel getinte voorstellen tot aanranding en verkrachting. Of vrouwen die voor promotie in aanmerking willen komen, wordt duidelijk gemaakt dat daar er seksuele tegenprestatie verleend dient te worden. Vrouwen die weigeren worden bedreigd, in discrediet gebracht of tegengewerkt.

Betere handhaving en cultuurverandering zijn noodzakelijk

CNV vicevoorzitter Arend van Wijngaarden heeft de resultaten van het onderzoek gepresenteerd aan Sharan Burrow, secretaris generaal van de internationale vakbondsorganisatie ITUC, die werkenden uit 162 landen vertegenwoordigt.

Een belangrijke conclusie van het rapport is dat er in sommige landen weliswaar reeds wetgeving is, maar dat de handhaving ervan erg zwak is. Daar is het de uitdaging om de wetgeving juist beter in de praktijk te brengen.

"Maar er is ook een cultuurverandering noodzakelijk", benadrukt Arend van Wijngaarden. "Vrouwen durven de formele weg niet te bewandelen. Enerzijds is dat omdat ze, treurig genoeg, aan geweld en intimidatie gewend zijn geraakt. Anderzijds zijn ze bang voor de uiteindelijke consequenties die een melding kan hebben; je staat hoe dan ook op straat.”

Van Wijngaarden pleit voor betere internationale regelgeving om geweld tegen vrouwen op de werkvloer aan te pakken. “De ILO - de Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties - zou deze regelgeving moeten maken.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en lokaal door de Wage Indicator Foundation.

Meer weten over dit onderwerp?

Violence at work is not part of the job (CNV Internationaal gids - Engelstalig)Violence @ work - A guide for SMEs to prevent violence in the workplace by RVO.nl and CNV Internationaal

CNV Internationaal onderzoeksrapport Violence against women at the workplace (slideshare)

Internationale campagne over geweld tegen vrouwen op de werkvloer ITUC Website