DonerenNieuwsbrief

Agressie tegen vrouwen op het werk ?

Agressie, intimidatie en discriminatie, vrouwen wereldwijd hebben ermee te maken, maar voor vrouwen in lage lonenlanden is het nog moeilijker om de strijd hiertegen aan te gaan. 

Geweld, intimidatie en discriminatie komt op veel manieren naar buiten:

 

 

Wereldwijd een groot probleem in de werkomgeving

 

"Als vrouw een werkplek bemachtigen in Benin? Dan verwacht je baas vaak een sexuele tegenprestatie."

Philomène van vakbond COSI Benin

"Werk je als vrouw op de plantage op Midden-Kalimantan? Dan krijg je verplicht injecties om je menstruatie uit te stellen."

Emma van vakbond SBSI Indonesië

"In verwachting zijn als kledingarbeider in Cambodja? Dat betekent bijna automatisch dat je op straat staat."

Ath, leider van vakbond CLC Cambodja

"In het donker met de bus naar huis omdat je moet overwerken vanwege een spoedorder in de kledingfabriek af moest? Doodeng. Vrouwen worden onderweg verkracht."

Evangelina van vakbond CGT Honduras

Nieuw verdrag geeft werknemers wereldwijd machtig middel tegen geweld en intimidatie

Soms hebben landen wel wetten waarop slachtoffers van geweld en intimidatie een beroep kunnen doen. In praktijk bieden die helaas vaak onvoldoende bescherming. 

Hoe geweldig zou het zijn als landen wereldwijd in één keer betere regels afspreken! Vakbonden uit de hele wereld hebben daar afgelopen jaren hard aan gewerkt. Met succes!

Op 21 juni 2019 is een bindend verdrag gesloten door de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. In dit bindende verdrag zijn afspraken gemaakt over de bescherming van werknemers tegen geweld en intimidatie op de werkvloer.

Lidstaten die het verdrag onderschrijven, moeten geweld en intimidatie bij wet verbieden. In veel landen is dit nu nog niet het geval.  

Lees ook dit achtergrond artikel over het verdrag:

Internationaal verdrag om misbruik, intimidatie en geweld op de werkvloer te bestrijden en voorkomen 

Wat doen we eraan?

Vakbonden in lage lonenlanden als Benin, Guatemala, Indonesië en Senegal helpen vrouwen bij problemen op het werk.

Vakbondsleider Noel Chadare uit Benin voert campagne om niet alleen voor vrouwen, maar juist ook mannen te betrekken bij dit probleem. "Geweld tegen vrouwen is in mijn land een groot probleem. Als je ongewenst veel te jong zwanger raakt, dan betekent dat bijna automatisch een leven in armoede. 

Er moet een mentaliteitsverandering komen, is de overtuiging van Chadare. "Daarom gaan we als vakbond naar markten, scholen en dorpspleinen om voorlichting te geven en erover te praten. Dat doen we ook op de radio.

Als vakbond hebben we een speciale hulplijn en een centrum voor advies en bemiddeling waar vrouwen terecht kunnen. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. We willen dat werk heel graag uitbreiden om vrouwen snel en ook op andere plekken in het land te helpen. Met uw bijdrage kunnen we meer vrouwen helpen!