DonerenNieuwsbrief
HomeThema'sActuele thema'sFair Work Monitor

Fair Work Monitor: diepe en brede leefbaar loon kloof in de suikerindustrie 

Een oproep aan bedrijven 

Suikerriet is goed voor meer dan 85% van de wereldwijde suikerproductie. Helaas moeten de mensen die dit belangrijke gewas verbouwen, oogsten en verwerken lange dagen maken in extreme hitte. Ondanks de gestegen winsten in de suiker- en voedselsector verdient een groot deel van de mensen een loon onder het bestaansminimum. Ze leven in armoede en kunnen niet voorzien in hun basisbehoeften aan voedsel, huisvesting en gezondheidszorg.

De bevindingen van CNV Internationaal's Fair Work Monitor, uitgevoerd in 6 Latijns-Amerikaanse landen, onthullen een verontrustend verschil in leefbaar loon. Niet alleen landarbeiders maar ook mensen in industriële banen verdienen te weinig om rond te komen. Dit onderstreept de dringende noodzaak van een eerlijke vergoeding.

CNV Internationaal heeft in samenwerking met IDH en het Anker Research Institute de laatste bevindingen van de Fair Work Monitor gepubliceerd. De monitor is gebaseerd op directe input van arbeiders in de suikersector, verzameld samen met lokale vakbonden, tijdens de oogstperiode in 6 Latijns-Amerikaanse landen. 

CNV Internationaal is de deelnemers van de Postcodeloterij zeer dankbaar voor de ondersteuning van de ontwikkeling van de Fair Work Monitor.

 

Living wage icons is the remuneration received for a standard work week by a worker in a particular place sufficient to afford a decent standard of living for the worker and her or his family. Elements of a decent standard of living include food, water, housing, education, health care, transport, clothing, and other essential needs, including provision for unexpected events.

Een leefbaar loon is het loon dat een werknemer voor een standaardwerkweek op een bepaalde plaats ontvangt en dat voldoende is om de werknemer en zijn of haar gezin een fatsoenlijke levensstandaard te bieden.

De bevindingen van deze Fair Work Monitor benadrukken de barre omstandigheden van landarbeiders. Ondanks de stijgende winsten in de suiker- en voedselsector, geven de deelnemers aan dat zij bij lange na niet het loon verdienen dat nodig is.

Deze leefbaar loon kloof heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor de arbeiders, maar ook voor hun gezinnen en hun gemeenschap", zegt Maurice van Beers, programmaleider van de Fair Work Monitor bij CNV Internationaal.

"Deze bevindingen zijn een kritische wake-up call voor internationale bedrijven om verantwoord te ondernemen en te zorgen voor eerlijke, duurzame arbeidsomstandigheden, niet alleen door middel van interne maatregelen, maar ook door het ondersteunen van collectieve oplossingen zoals sociale dialoog en sectorale overeenkomsten.

 

De arbeiders die suikerriet produceren voor voedsel- en dranken zijn een onmisbaar onderdeel van de toeleveringsketen."

 

Belangrijkste resultaten

Monitor eerlijk werk Belangrijkste resultaten

 

De Fair Work Monitor is een participatief controle-instrument dat is ontwikkeld door CNV Internationaal om gegevens rechtstreeks bij de arbeiders te verzamelen.

De resultaten van deze suikermonitor zijn verzameld onder arbeiders in Bolivia, Colombia, Costa Rica, Honduras, Nicaragua en El Salvador.

De monitor laat over grote verschillen in leefbaar loon zien bij zowel de agrarische als de industriële arbeiders die zijn onderzocht. Analyse van de uitkomsten brengt significante verschillen aan het licht:

Industriële werknemers

Als we kijken naar alle 6 Latijns-Amerikaanse landen die in het onderzoek zijn opgenomen, varieert het percentage industriële arbeiders dat onder het bestaansminimum verdient tussen:

  • 13 procent in El Salvador
  • 74 procent in Costa Rica

Agrarische werknemers

Voor landarbeiders is het aandeel mensen die onder het bestaansminimum verdienen nog groter:

  • 55 % in El Salvador
  • 96 % in Colombia

Gevolgen

De deelnemers aan het Fair Work Monitor onderzoek geven aan dat als gevolg van het verdienen van minder dan een leefbaar loon, ze te maken hebben met problemen zoals:

  • Voedselonzekerheid, het niet kunnen betalen van groenten of fruit en/of het niet kunnen kopen van voldoende voedsel in het algemeen
  • Beperkte toegang tot gezondheidszorg
  • Slechte huisvesting

Uit de Fair Work Monitor blijkt ook dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen werknemers in de landbouw en werknemers in de industrie op het gebied van:

  • Werkzekerheid
  • Vakbondsvertegenwoordiging

Landarbeiders versus industriearbeiders

 

De Fair Work Monitor heeft een leefbaar loon kloof aan het licht gebracht die vooral groot en diep is voor  mensen die op het land werken. Echter ook veel mensen in de suikerfabrieken en industriële gebieden verdienen geen leefbaar loon.  
 

Landarbeiders:

  • hebben een veel kleinere kans om een leefbaar loon te verdienen
  • lijden onder een veel grotere kloof tussen een leefbaar loon
  • hebben vaker onzekere en onstabiele arbeidsomstandigheden
  • zijn minder vaak aangesloten bij een vakbond. 
     

Industriële arbeiders:

  • hebben meer kans om een leefbaar loon te verdienen,
  • hebben een kleinere kloof tussen een leefbaar loon
  • zijn vaker rechtstreeks in dienst en hebben vaker een vast contract
  • zijn vaker lid van een vakbond.


Download het rapport voor meer informatie over de methodologie en resultaten van de Fair Work Monitor : Strengthening the Case for a Living Wage in the Latin-American Sugarcane Industry>.

Wake up call om verantwoordelijk te handelen

De algemene tendens is dat bedrijven hun arbeidskrachten steeds vaker uitbesteden, niet alleen om kosten te besparen, maar ook om verantwoordelijkheid te verschuiven. De winsten in de suiker- en voedselsector blijven stijgen. Toch lijken arbeiders in de suikerrietsector nog steeds verre van een leefbaar loon te verdienen. Maurice van Beers, programmaleider CNV Internationaal van de Monitor Eerlijk Werk, onderstreept dit:

 

"Een leefbaar loon is nodig om in de basisbehoeften van arbeiders te voorzien. Het is ook nodig voor een sterke duurzame voedselvoorzieningsketen.

Het dichten van deze kloof naar een leefbaar loon zou de levenskwaliteit van suikerrietproducerende mensen enorm verbeteren. Betere lonen zouden hen in staat stellen om voldoende voedsel te kopen, zich fatsoenlijke huisvesting te veroorloven en hun gezinnen een stabiele toekomst te bieden.

Het gebrek aan leefbare lonen hangt ook samen met andere schendingen van arbeidsrechten, zoals

  • dwangarbeid
  • kinderarbeid
  • slechte arbo-omstandigheden

We zijn ervan overtuigd dat - met medewerking van alle partijen in de toeleveringsketen - het mogelijk is om de omstandigheden binnen de suikerketen te verbeteren.

Als CNV Internationaal doen we een specifieke oproep aan Europese - maar ook aan Amerikaanse bedrijven die zaken doen in Europa - om deze verandering te stimuleren, aangezien zij te maken krijgen met de komende EU HRDD-wetgeving."

 

Deze bevindingen zijn een kritische wake-up call voor internationale bedrijven om verantwoordelijk te handelen en te zorgen voor eerlijke, duurzame arbeidsomstandigheden."

 

Fair Impact Programma

Hoe bedrijven verandering kunnen stimuleren

De Europese en Noord-Amerikaanse markten zijn de belangrijkste afzetmarkten voor suiker uit Latijns-Amerika. Internationale suikerbedrijven hebben daarom de sleutel in handen om positieve verandering teweeg te brengen. Ze kunnen ervoor kiezen om samen te werken met verantwoordelijke leveranciers en eerlijke lonen eisen binnen hun toeleveringsketen.

"We weten dat dit niet gemakkelijk te realiseren is door bedrijven alleen", zegt Maurice van Beers op CNV Internationaal. "Daarom hebben we ons Fair Impact Programma ontwikkeld, dat bedrijven verschillende mogelijkheden biedt om samen te werken en de noodzakelijke stappen te zetten naar een eerlijke en duurzame voedselvoorzieningsketen."

Via dit programma biedt CNV Internationaal bedrijven de tools om verder te gaan dan alleen compliance en echt impact te maken in hun toeleveringsketens.

Dit programma begeleidt bedrijven naar eerlijk werk in hun hele toeleveringsketen van het identificeren van risico's tot het faciliteren van betrokkenheid van belanghebbenden.

 

Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te verkennen

Ontdek welke rol sociale dialoog en vakbonden kunnen spelen om HRDD binnen uw toeleveringsketen te verbeteren en hoe u echte stappen kunt zetten op weg naar een leefbaar loon.

Maurice van Beers
Projectleider Fair Work Monitor, regiocoördinator Latijns-Amerika
m.vanbeers@cnv.nl