DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Zorgen om gearresteerde vakbondsleider Cambodja

Cambodja legt de vrijheid van vereniging en meningsuiting steeds meer aan banden. 15 januari vindt de hoorzitting plaats van de in juli gearresteerde vakbondsleider Rong Chhun. CNV Internationaal maakt zich zorgen over de eerlijkheid van zijn proces en verzoekt de ambassade met klem om toezicht te houden.

Rong Chhun voerde actie voor fatsoenlijke compensatie voor werknemers bij kledingfabrieken die hun deuren moesten sluiten vanwege de coronacrisis. Hij drong ook  bij de regering aan op verbetering van de mensenrechten.

Update

De hoorzitting van Rong Chhun gaat verder op 3 maart. Tijdens de zitting, waarbij waarnemers vanuit de VS, Europa en de OHCHR aanwezig waren, is Rong Chhun ondervraagd over:

- de wettigheid van de Cambodian Watchdog Council waar hij lid van is;
- zijn activiteiten tijdens een bezoek aan het grensgebied;
- zijn geschreven statement van 21 juli 2020 over de bevindingen van zijn bezoek aan het grensgebied;
- zijn interview op Radio Free Asia op 31 juli 2020.

Meerdere arrestaties

Rong Chhun is niet de enige vakbondsleider die onlangs is opgepakt. Ook Sor Saknika, leider van een vakbond voor informele werkers werd met nog 2 anderen gearresteerd "wegens opruiing" toen zij zich aansloot bij de protesten en zijn vrijlating eiste. Ouk Chayavy, oud-voorzitster van de onderwijsvakbond Cambodian Independent Teachers’ Association werd na een bezoek aan Rong Chhun in de gevangenis belaagd door onbekenden waardoor zij van haar brommer viel en gewond raakte. 

Sinds hun arrest voeren ITUC, het netwerk van internationale vakbondsorganisaties, en Education International, de internationale koepel van onderwijsbonden, actie voor hun vrijlating.  

Publicatiedatum 14 01 2021