DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Werknemersrechten textiel vastgelegd in Indonesië

CNV Internationaal heeft eind december samen met Mondiaal FNV en Fair Wear Foundation, Europese textielmerken en Indonesische textielfabrikanten een overeenkomst bereikt over betere werknemersrechtren.

Merken als Haglöfs, Kjus and SuitSupply tekenden de overeenkomst in Jakarta. Het zogenoemde Protocol for Freedom of Association (FoA Protocol) is een overeenkomst tussen kledingfabrikanten, fabrieken en vakbonden. Het geeft pragmatische richtlijnen voor fabrieken en vakbonden om effectief samen te werken aan betere werknemersrechten.

De merken die het protocol hebben ondertekend committeren zich ervoor te zorgen dat hun leveranciers zich aan het protocol houden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een leverancier een personeelsvertegenwoordiging opzet en die actief betrekt bij de bedrijfsvoering en bereid is een cao af te sluiten.

Het FoA Protocol is het resultaat van onderhandelingen tussen de nationale vakbonden - actief ondersteund door CNV Internationaal, Mondiaal FNV en Fair Wear Foundation - en merken die hun kleding laten maken in Indonesië.

Publicatiedatum 08 01 2018