DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Webinar over palmolie en rechten werknemers

Er valt nog veel winst te behalen rondom duurzame palmolie

Er werken bijna een miljoen mensen in de palmolie sector in West Kalimantan, Indonesië. Mensen die vaak te maken hebben met overtreding van werknemersrechten. Marieke de Vries van CNV Internationaal legt uit: “Het gaat daarbij om problemen rondom veiligheid en gezondheid, lage lonen, te lange werkdagen en het ontbreken van fatsoenlijke arbeidscontracten. Ook kan lidmaatschap van een vakbond leiden tot dreigementen of ontslag.” CNV Internationaal onderzocht de situatie rondomde vrijheid van organisatie en de vrijheid om collectief te onderhandelen over cao’s.

Palmolie zit verwerkt in veel producten die wij hier gebruiken, van broodbeleg tot cosmetica. De vraag naar duurzame palmolie stijgt bij investeerders en internationale bedrijven die palmolie in hun producten verwerken. Duurzaam wil zeggen dat niet alleen het milieu maar ook werknemersrechten worden gerespecteerd.

“Als het gaat om werknemersrechten is er nog veel winst te behalen. We zien ook positieve ontwikkelingen, zo worden er steeds meer trainingen gegeven over sociale dialoog. Zo stimuleren we het goede gesprek tussen vakbonden en werkgevers.”

Uit een rapport van CNV Internationaal in samenwerking met lokale vakbonden blijkt dat dit nog niet altijd makkelijk te realiseren is. Slechts een kwart van de palmolie leveranciers in Indonesië heeft het RSPO certificaat (Roundtable on Sustainable Palm Oil), en zelfs bij deze bedrijven worden de afspraken over werknemersrechten niet altijd nagekomen. De Vries: “Als het gaat om werknemersrechten is er nog veel winst te behalen. We zien ook positieve ontwikkelingen, zo worden er steeds meer trainingen gegeven over sociale dialoog. Zo stimuleren we het goede gesprek tussen vakbonden en werkgevers.”

Webinar 8 juni

Samen met haar Indonesische collega Amalia Falah Alam spreekt Marieke de Vries dinsdag 8 juni tijdens het SPOC (Substainable Palm  Oil Choice) webinar Let’s Talk Palm, over werkomstandigheden in de palmolieplantages.

 

Meer over palmolie


 

Gerelateerd nieuws

 

Publicatiedatum 31 05 2021