DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Versterken sociale dialoog Java

Een driedaagse training over sociale dialoog op Java, Indonesië, moet bijdragen aan structureel betere belangenvertegenwoordiging van werknemers in de kleding- en schoenenindustrie. Aan de scholing doen tien bedrijven mee, die bij elkaar opgeteld ruim 50.000 werknemers hebben die textiel en sportschoenen produceren voor grote kledingmerken. 

Kennis delen

Henk van Beers is vanuit CNV betrokken bij de training: "Door met elkaar in gesprek te gaan bereik je meer. Deze training is gericht op lokale vakbondsmensen. We scholen mensen, die als taak hebben hun kennis te delen met de collega’s. Een goede sociale dialoog is belangrijk voor werknemers, want het zorgt voor betere werkomstandigheden en minder werk gerelateerde ziektes. Ook de werkgever heeft er baat bij, door een goed contact te hebben met de werknemers verbetert de productiviteit en zijn er bijvoorbeeld minder stakingen. Een win/win situatie dus."

Samen

De training wordt door CNV Internationaal georganiseerd samen met SDI (Social Dialogue Core team van Apindo en KSBSI) en DECP.  De scholing richt zich op regionale vakbonden. Textielfederatie Garteks die deel uitmaakt van vakcentrale KSBSI is betrokken, evenals werkgeversorganisatie Apindo en brancheorgansiatie voor de textiel- en schoenindustrie API. 

Van Beers: “Het is heel goed dat we gezamenlijk dit signaal afgeven en samen deze trainingen doen. De textiel- en schoenenindustrie in Java is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Juist bij jonge bedrijven is het vaak makkelijker om sociale dialoog op gang te brengen. Door goed onderling overleg kunnen bijvoorbeeld regionale afspraken over minimumloon tot stand komen. Eerst moet er een dialoog opgebouwd worden, om daarna goede afspraken te kunnen maken over betere arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Want van de dure sportschoenen die we hier kopen, komen slechts centen bij de werknemers terecht.”

Publicatiedatum 09 09 2021