DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Vernieuwde Bonsucro Standaard is goed nieuws voor suikerrietkappers

Taskforce voor implementatie leefbaar loon

CNV Internationaal verwelkomt de vernieuwde Bonsucro productiestandaard voor verduurzaming van de suikerindustrie. De standaard is speciaal op sociaal terrein versterkt. “Het is geweldig nieuws voor suikerrietkappers dat er concrete stappen gezet worden op weg naar een leefbaar loon,” reageert Maurice van Beers, regiocoördinator voor Latijns Amerika van CNV Internationaal, die afgelopen jaren nauw betrokken was bij de vernieuwing.

Bonsucro heeft leden onder alle partijen in de suikerindustrie, zowel producenten als handelsbedrijven (traders) en ook de grote  en voedingsconcerns. Ook CNV Internationaal is lid. “Als CNV Internationaal staan we klaar om te starten met de implementatie van de eerste stappen richting een leefbaar loon in de suikersector. Samen met Bonsucro willen we snel een taskforce opzetten om volgend jaar aan de slag te gaan. Een eerste stap is om samen met vakbonden en werkgevers in kaart te brengen hoe groot het verschil is tussen de lonen die worden betaald en een leefbaar loon. Al meerdere bedrijven hebben aangegeven dat ze deel willen gaan uitmaken van een taskforce voor leefbaar loon.”  

Roadmap

‘Samen met Platform Living Wage Financials heeft CNV Internationaal een Roadmap ontwikkeld die in november gelanceerd is. Ook Bonsucro is daarbij betrokken geweest. In die Roadmap zijn de stappen uitgewerkt die nodig zijn om invoering van een leefbaar loon mogelijk te maken. CNV Internationaal maakt samen met dit Platform Living Wage Financials deel uit van de taskforce die hiermee aan de slag gaat.

Vrijheid

In nauw contact met de Latijns-Amerikaanse vakbonden, met name uit Bolivia, Colombia, Nicaragua en Guatemala, is CNV Internationaal intensief betrokken geweest bij het proces van de vernieuwing van de standaard. “Vanuit ons netwerk in Latijns-Amerika weten we hoe moeilijk vakbondswerk en sociale dialoog in de suikersector zijn”, aldus Van Beers. "De nieuwe standaard die half 2022 ingevoerd wordt, zal ook verbetering moeten brengen als het gaat om de vrijheid van werknemers om zich te organiseren en collectief te onderhandelen.”

Moeilijke landen

Vakbonden zijn cruciaal om te werken aan verbetering aan het begin van de productieketen en voor het voeren van de sociale dialoog die nodig is voor het invoeren van een leefbaar. Maar in een land als Guatemala wordt het suikerwerknemers nog vrijwel onmogelijk gemaakt om lid van een vakbond te worden.

Juist op die moeilijke landen wil CNV Internationaal zich richten in het werk met de taskforce voor een leefbaar loon. Juist daar kunnen vakbonden een cruciale rol spelen in het verbeteren van de sociale duurzaamheid van de sector.

Roadmap Living Wage for the sugar cane supply chain

Publicatiedatum 21 12 2021